IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната заплата става 270 лева от 1 септември*

Минималното възнаграждение ще се изравни с линията на бедността от 211 лв., след начисляването на всички удръжки върху доходите

13:16 | 29.06.11 г. 1
Минималната заплата става 270 лева от 1 септември*

Правителството одобри повишаването на минималната работна заплата от 240 на 270 лева да стане от 1 септември 2011 г. От същата дата се увеличават и вдовишките надбавки към пенсиите, като от 20 на сто те се покачват на 26,5%, предаде БТА.

На пресконференция след заседанието на кабинета финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че необходимите законови промени ще бъдат приети от парламента преди лятната ваканция.

До края на октомври ще са готови и предложенията за промени в данъчни, акцизни и социални закони, с които да се намали броя на обвързаните с минималната заплата такси. Субсидиите за партиите и таксата за преглед при лекар вече няма да се изчисляват според размера на минималното възнаграждение, допълни Дянков.

Ще бъдат увеличени добавките за деца с увреждания на 189 лв., обезщетенията за отглеждане на дете до 2 години, които ще станат 270 лв., както и стипендиите.

Работниците и служителите, които получават минимална заплата, ще разполагат чисто с 211 лева след удържането на всички данъци и осигуровки, начислявани върху доходите им. Така минималното възнаграждение се изравнява с приетата от правителството линия на бедността.

Правителството гласува своето предложение за увеличение на минималната работна заплата, въпреки че не се споразумя със социалните партньори. Работодателските организации, с изключение на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, настояваха минималната заплата да расте според възможностите на отделните браншове, а за административното повишение да се мисли от следващата година, заедно с бюджетната процедура.

Синдикатите искаха минималното възнаграждение да се увеличи до 290 лева от 1 юли, както и да се направи индексация на всички пенсии с цел компенсиране на доходите на най-уязвимите групи от населението.

На 5 юли 2011 г. предстои ново заседание на тристранката, на което ще бъде обсъден пакет от мерки за компенсиране на доходите на пенсионерите, предложен от синдикатите.

Правителството прие още социалните пенсии за старост и за инвалидност да продължат да се отпускат до 31 декември 2012 г. по досегашния ред, предвиден в Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Изплащането им по реда на Закона за социалното подпомагане и съответно - по Закона за интеграцията на хората с увреждания, ще започне от 1 януари 2013 г.

Одобрено е и възстановяването на индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове, които бяха прехвърлени към Националния осигурителен институт (НОИ). Разпоредбата беше обявена за противоконституционна от Конституционния съд.

По партидите ще започнат да постъпват средства от датата на влизането в сила на решението, а при пенсиониране лицата изрично ще заявяват прехвърлянето на средствата от фондовете към института, откъдето ще се изплащат техните пенсии до 2015 г.

Министрите са решили още да не се определя максимален осигурителен доход за специализантите. Предложението е осигурителните вноски за специализантите да се внасят върху получените възнаграждения, но върху не по-малко от минималната месечна работна заплата за страната, допълват от пресслужбата на кабинета.

* Актуализирано към 15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Не е изключено после статистиката да отчете нарастване на спестяванията! Разбира се, без да се впуска в подробности кои групи от обществото всъщност са спестили и по колко! Току виж се оказало че тия домакинства са някой и друг процент богоизбрани, "предприемчиви" рода! Така де ! Какво още искат тия голтаци - работници!?? Нали не умират от глад и студ!? Може ли такова нахалство от тяхна страна и за здравни грижи че и ограмотяване с литература да претендират!!?:)))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
"Синдикатите искаха минималното възнаграждение да се увеличи до 290 лева от 1 юли, както и да се направи индексация на всички пенсии с цел компенсиране на доходите на най-уязвимите групи от населението." ......Бла Бла Бла:)) Синдикатите са наясно че увеличението ще се случи тогава когато монополите са готови да го усвоят! И двете увеличения ще съвпаднат. Така де, работниците да не си помислиха че тези пари са за тях!? Те само трябва да ги пренесат към истинския бенефициент / монополите/! Тяхното битие по никакъв ..ама по никакъв начин няма да се промени.:)))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още