IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС забранява временно вноса на семена от сминдух от Египет

Предполага се, че те са най-вероятната причина за разпространението на Ешерихия коли в Северна Германия и във Франция

17:57 | 05.07.11 г.
ЕС забранява временно вноса на семена от сминдух от Египет

Европейската комисия (ЕК) наложи временна забрана на вноса на семена от сминдух от Египет, съобщи БТА. Освен това от европейските пазари ще бъдат изтеглени и пратките с такива семена, уточняват още от комисията.

Причината за това решение е свързана с разпространения по-рано днес доклад на Европейската агенция по сигурността на храните, според която семена от сминдух, внесени от Египет, са най-вероятната причина за разпространението на Ешерихия коли с щам O104:H4 в Северна Германия и в Бордо, Франция.

ЕК изисква всички държави от Европейския съюз да проверят внесените пратки със семена от сминдух от един конкретен египетски производител между 2009 г. и 2011 г., да ги изтеглят от пазара и да ги унищожат.

Налагането на временната забрана за внос на семена ще бъде валидна до 31 октомври. Приетите днес мерки трябва да бъдат въведени в действие незабавно, се посочва в съобщението.

Комисията отбелязва, че страните от ЕС внасят семена за разсад основно от Китай и Индия, но през 2010 г. от Египет са били внесени 49 000 тона, които попадат в обхвата на днешното решение. Стойността на внесените количества от Египет е 56 милиона евро, отбелязва комисията.

Разпространението на Ешерихия коли причини 48 смъртни случая в Германия и един в Швеция, а общият брой на заразените в ЕС, Норвегия и Швейцария е 4 178.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още