IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис наемите в София може да отчетат „допълнителен лек спад“ до края на 2011

Преместването в качествени офиси на добри цени ще продължи да бъде основната сила на пазара, смятат експерти

16:42 | 08.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

През следващите няколко месеца очаквам наемите в сегмента на офис площите да останат същите и дори да отчетат допълнителен лек спад. Това каза за Investor.bg Антон Славчев, мениджър „Офис площи” в Colliers International. 

Търсенето на офис пазара се движи от няколко фактора: от една страна, атрактивните наемни условия; от друга – наличието на голям избор от качествени модерни офис площи на добри локации, които водят до смяна на офисите от страна на наемателите.

Най-активни остават компаниите от аутсорсинг и офшоринг сектора, фармацевтичните компании и сектора на енергетиката, обяснява Славчев.

Той даде пример с компанията Sutherland, която предоставя интегрирани аутсорсинг решения в над 32 представителства в световен мащаб, която наскоро е наела 2 хил. кв. м офиси в Serdika Offices. Параметри по сделката не се предоставят.

Като цяло няма промяна в срока, за който компаниите наемат даден офис, който остава от 3 до 5 години, каза той.

През първата половина на годината, предлагането на нови офис площи в столицата продължи да нараства. В резултат на завишеното предлагане наемните нива продължиха да падат, като средните нива в периферията на града достигнаха 7,5 - 8 евро на кв. м на месец, в широк център - 8-11 евро на кв. м, а в центъра на града – между 12 и 15 евро на кв. м.

Проектите в строеж продължават да намаляват, като най-голямата концентрация на новоизграждащи се офиси се намира в периферията на града.

Както и в момента, в близко бъдеще преместването в качествени офиси на добри цени ще продължи да бъде основната сила, която ще движи офис пазара. Тъй като ръстът в предлагането на офис площи и търсенето не нарастват с едни и същи темпове (макар че търсенето вероятно ще се активизира през втората половина на годината), очаквам тази тенденция да се запази още поне година напред.

Качествените проекти ще имат много по-добри шансове да намерят наематели от тези, които имат сериозни недостатъци като лоша инфраструктура, неефективен дизайн, локация и т.н. Последните ще преодоляват трудностите много по-бавно.

Към средата на 2011 г. свободните офис площи в столицата достигнаха 26% от общото предлагане на пазара, което се равнява на 356,779 кв. м. Процентът варира в различите райони на града, като най-голям остава в периферията на столицата, добави още Славчев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още