IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от дълговата криза оказват натиск върху европейските индекси

Известна подкрепа оказа успешен търг на италиански облигации и непотвърдена информация, че ЕЦБ е закупила италиански и испански държавни облигации

19:40 | 12.07.11 г.
<p>
	Отражения в електронно табло с борсови котировки пред банка в Милано. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Отражения в електронно табло с борсови котировки пред банка в Милано. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси приключиха търговията във вторник с понижения заради страховете от разпространение на кризата с държавните дългове, които продължиха да водят до разпродажби, въпреки че относително успешен търг на италиански държавни облигации помогна да се ограничат загубите, пише MarketWatch.

Индексът Stoxx Europe 600 отбеляза понижение от 0,6% до ниво от 268,16 пункта, задълбочавайки спада от понеделник от 1,4%.

Въпреки това индексът намали загубата, която достигна 2,7%, след като италианското финансово министерство обяви, че е продало 12-месечни облигации на стойност 6,75 млрд. евро.

Настъпилото облекчение след търга подкрепи акциите на италианските банки, които пострадаха сериозно в последните сесии. Книжата на UniCredit SpA поскъпнаха с близо 6%, а на Intesa Sanpaolo SpA – с 3,3%.

Тези повишения дойдоха и след непотвърдена информация, че Европейската централна банка е закупила италиански и испански държавни облигации. Говорител на ЕЦБ не е предоставил коментар на слуховете.

Италианският индекс FTSE MIB нарасна с 1,2% до 18 510,5 пункта, докато испанският IBEX 35 отбеляза спад от 0,7% до 9 603,40 пункта.

Акциите в банковия и застрахователния сектор в по-голямата част от останалите европейски страни приключиха търговията с понижения. Книжата на Deutsche Bank AG поевтиняха с 1% във Франкфурт, където индексът DAX 30 падна с 0,8% до 7 174,14 пункта.

Акциите на National Bank of Greece поскъпнаха с 1,6%, докато гръцкият индекс ASE Composite се понижи с 0,2% до 1 216,51 пункта. По-рано днес индексът достигна най-ниското си ниво от януари 1997 г.

Пониженията станаха факт, след като европейските политици не успяха да убедят пазарите, че са в състояние да спрат разпространението на дълговата криза. Финансовите министри на страните от еврозоната заявиха късно в понеделник, че са готови да предприемат нови мерки за предотвратяване на разпространението на кризата, но не предприеха никакви преки действия.

„Хората са го чували това и преди. Подобен вид изявления се правят от дълго време без конкретни мерки“, коментира Предраг Дукич от CM Capital Markets в Мадрид.

Френският индекс CAC 40 се понижи с 0,9%, според FactSet. Заради технически проблеми на Euronext информация за индекса не беше налична няколко часа. Търговията с акции не е била засегната.

Британският FTSE 100 приключи сесията със спад от 1% на ниво от 5 868,96 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още