IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самолетното гориво на летищата свършва, отварят резерва

В резерва има запаси от керосин за 2 месеца, посочи енергийният министър Трайчо Трайков

17:32 | 29.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Самолетното гориво на летищата свършва, отварят резерва

Подготвя се правителствено решение за отпускане на самолетно гориво (керосин) от държавния резерв, съобщи днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Причината са спрените доставки от „Лукойл Нефтохим“ Бургас поради отнетия лиценз на рафинерията за данъчен склад.  

Министър Трайков мотивира решението с факта, че най-бързо свършват наличните количества самолетно гориво. По думите му, ако се предприемат посочените стъпки, ще има възможност в началото на следващата седмица - когато се изчерпат запасите на летищата, вече да са постъпили количествата от държавния резерв 

Трайчо Трайков уточни, че в резерва има запаси от керосин за 60-68 дни. Част от тях се съхраняват и в складовете на Лукойл.

Министърът допълни, че по негова инициатива е създадена работна група, която да следи случващото се на пазара на горива - вноса и износа и наличностите. "Няма кризисен щаб, няма криза", заяви Трайков.

Летище София като летищен оператор поддържа минимален запас, с  който трябва да се подсигурява зареждането на бедстващи самолети (кацнали аварийно), правителствения авиоотряд и чартърни самолети, нямащи договори с ,,Лукойл Авиейшън”, съобщиха от столичния аеропорт.

В случай на спиране на доставките от,,Лукойл Авиейшън” - което се случи вчера, летището търси други доставчици в или извън ЕС. 

Нормалната консумация на авиационно гориво на Летище София за едно денонощие е около 250 тона, като дневно около 100 самолета извършват зареждане  на аеропорта.

В случай на извънредни обстоятелства авиационните компании могат да извършат зареждане на по-големи количества от летището, от което излитат, за да осигурят полета си до следващата дестинация, подчертават от Летище София.

Ситуацията с наличните количества керосин на летищата в Бургас и Варна продължава да е сериозна, съобщава и концесионерът на морските летища "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт".

От компанията обясняват, че независимо от предприетите спешни мерки с цел осигуряване на гориво за възможно най-дълъг период от време, очакванията са, че във Варна наличните количества ще бъдат изчерпани до няколко дни (в зависимост от трафика и зарежданите количества), а в Бургас – вероятно още до утре.

"Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" активно търси начин за решаване на създалата се ситуация, предвид вчерашното предупреждение на "Лукойл Ейвиейшън" за временно прекъсване на доставките с авиационно гориво.

„За съжаление, към момента спецификата на процеса по доставка до България, съхранение и правила за зареждане с гориво не позволява незабавно решение на проблема, каквото ни е необходимо“, уточняват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Разсмя ме:)))).. наистина!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
lz - lz
преди 12 години
Цялата кампания е с цел вълка да е сит и агнето да е цяло. Лукойл има рафинерия в Румъния и ще започне внос на горива от нея, т.е. нищо не губи. В същото време предизборно правителството ще покаже колко добре защитават националния интерес. Всъщност, въобще не е така. Рафинерията ни най-вероятно ще спре работа, а от това ще спрат заплатите на хиляди служители в нея, а и данъците и осигуровките върху тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още