IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nordea съкращава 2 хил. служители

Банката посочва като причина завишаването на разходите заради новите глобални регулации за финансовия сектор

16:36 | 29.08.11 г.
Nordea съкращава 2 хил. служители

Nordea AB, най-голямата банка в скандинавския регион, ще освободи около 2 000 души през тази и следващата година, пише CNBC.

Като основна причина за съкращаването на персонал от банката посочват завишаването на разходите заради новите глобални регулации за финансовия сектор.

Шведската банка съобщи още, че е започнала преговори със синдикалните организации в Швеция, Финландия и Дания да бъдат съкратени между 500 и 650 души в клоновете на финансовата институция във всяка от тези страни. За Норвегия се планира освобождаването на 200 - 300 души.

В момента работната сила на Nordea възлиза на 34 000 души за цяла Скандинавия.

"Нарастващите разходи заради новите регулации ще създадат огромни предизвикателства пред всички банки", коментират от Nordea. В съобщение на банката до медиите се казва, че съкращенията са част от усилията на финансовата институция да запази мястото си сред лидерите в сектора в Европа.

"Предприемаме мерки рано, за да запазим добрия си рейтинг.  Алтернативата е да чакаме, за да видим какво ще се случи, но това не е добро решение", посочват още от банката.

Инвеститорите приеха добре новината. Акциите на Nordea поскъпнаха с 1,4% до 56,3 крони (8,94 долара) в търговията на борсата в Стокхолм.

Президентът на датския финансов синдикат Кент Петерсен обаче разкритикува решението за съкращения. Според него и други банки може да последват примера на шведите от страх.

"Изненадващо е, защото Nordea е една от малкото банки, които не бяха засегнати от кризата. Управлението на една банка не включва само създаване на възвращаемост за инвеститорите, но и доброто и качествено обслужване на клиентите", посочва синдикалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още