IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полският финансов министър предрича колапс за Европа, ако не се реши кризата

По-фундаменталният проблем на еврозоната не е икономически, а политически, а солидарността е ключов момент от процеса по борбата с кризата, смята Яшек Ростовски

17:18 | 29.08.11 г.
<p>
	Яшек Ростовски. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Яшек Ростовски. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз ще изпадне в колапс, ако водещите държави, като например Германия, не вземат правилни решения за справяне с финансовата криза, смята полският финансов министър Яшек Ростовски, цитиран от EUobserver.com.

"Европейският елит, включително Германия, трябва да реши дали иска еврото да оцелее - дори и на по-висока цена. В противен случай трябва да бъдем подготвени за контролирано разрушаване на валутния съюз", коментира Ростовски пред полския ежедневник Gazeta Wyborcza.

"Изправяме се пред простичък избор: или солидарност, или Европа колабира", допълни той.

Ростовски разкритикува "германския елит" заради изказването на президента на Германия Кристиан Вулф, че Европейската централна банка (ЕЦБ) не бива да изкупува италиански и испански дългови книжа. Той не спести критиките си и към Финландия, която настоя за намиране на друго решение за затъналата в дългове Гърция.

Полският финансов министър смята, че програмата на ЕЦБ за изкупуване на дълг е ключова мярка за спирането на разпространението на дълговата книга. Той подчертава, че за целта държавите от еврозоната ще трябва да влеят още 440 млрд. евро във фонда за подкрепа на еврото.

"Не можем да позволим и капка съмнение, че фондът не е достатъчен за стабилизиране на държавите от еврозоната, които имат нужда от помощ", коментира Яшек Ростовски.

Полският министър на финансите е на мнение, че дългосрочното решение на кризата се крие в по-дълбоката интеграция. "По-фундаменталният проблем на еврозоната не е икономически, а политически", отбеляза той. "Няма друг намин. Или трябва да се задълбочи макроикономическата интеграция, или да се стигне до срив", допълни той.

Яшек Ростовски разграничи две форми на "опасен популизъм" на политическо ниво в Европейския съюз: южен, базиран на финансова безотговорност, и северен - липса на солидарност с южните държави.

Полският финансов министър беше категоричен, че страната му няма да се присъедини към еврозоната, докато няма абсолютно сигурни доказателства за стабилността на единната валута. Той обаче предупреди, че сривът на еврото би засегнал тежко дори колосите на европейската икономика като Германия, Финландия и Дания.

Според Ростовски колапсът на еврозоната би засегнал силно дори държавите от Общността, които не членуват във валутния съюз, включително и Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още