IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайчо Трайков е поискал оставката на изпълнителния директор на Слънчев бряг АД*

Мария Михалева е работила и в туристическата агенция "Алма тур", а това води до конфликт на интереси, отговори министърът по време на парламентарния контрол

11:43 | 16.09.11 г.
Трайчо Трайков е поискал оставката на изпълнителния директор на Слънчев бряг АД*

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е поискал оставката на изпълнителния директор на "Слънчев бряг" АД Мария Михалева заради конфликт на интереси, съобщи той по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на Румен Петков и Пенко Атанасов от Коалиция за България, предава БТА.

Тази седмица от левицата съобщиха, че Мария Михалева работи и в туристическата агенция "Алма тур".

„Поисках оставката на Михалева, тъй като в случая това създава конфликт на интереси и напрежение в бранша, което изкривява пазара“, коментира Трайчо Трайков и допълни, че тя е имала добри идеи и е свършила добра работа за курорта.

Въпреки случая с конфликта между туристическата агенция и "България ер", сезонът в България е бил успешен, отчете министърът. През миналата година руските туристи са били с 32% повече в сравнение с 2009 г., а от януари до юли тази години ръстът е с 21 на сто спрямо 2010 г., каза още Трайков.

„От издадени от консулските служби на България в Москва и Санкт Петербург общо 367 048 визи за руски граждани от началото на годината досега, 16 947 са за туристи на "Алма тур", което е по-малко от 5% от общия руски туристопоток за страната ни“, посочи Трайков.

По думите му този процент не е определящ и съществува достатъчно потенциал за превъзмогване на евентуални отрицателни промени в нагласите на руските туристи, пренасочване на потребителското търсене за България към други туроператори и преразпределяне на този дял между други играчи на пазара, което да минимизира загубите за българския туризъм.

Министърът информира още, че резултатите от проверката на прокуратурата и на икономическа полиция по случая се очаква до месец. Трайков беше категоричен, че ще настоява за тежки санкции и за двете компании, тръгнали да решават търговските си спорове в активния сезон.

В писмо до медиите изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ Мария Михалева съобщи по-късно днес, че ще си подаде оставката. „Нямам нищо, от което да се притеснявам, а напротив – излизам от Слънчев бряг с чиста съвест на достойно свършена работа“, се казва в съобщението.

По думите на Михалева нейната работа в “Алма Тур” е невъзможно да поражда какъвто и да било конфликт на интереси с дейността на държавното дружество. Това е било предварително разгледано от компетентни юристи, тя е подала всички необходими декларации за това и е назначена съгласно всички законови изисквания и нормативни наредби на страната, става ясно от писмото на Михалева.

* Актуализирано към 14:50 часа

Свързани компании:

Слънчев бряг АД(SLB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още