IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon пуска таблет за 199 долара

Цената е два пъти и половина по-малко от най-евтиния iPad, като за постигането й Amazon е лишил устройството от 3G, камера и микрофон

19:07 | 28.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос представя таблета и трите нови четци. <em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос представя таблета и трите нови четци. Снимки: Ройтерс

Първият таблет на най-голямата онлайн книжарница в света Amazon.com струва 199 долара, предаде Ройтерс.

С тази цена продуктът има потенциал за пръв път да се появи реален конкурент на таблета iPad на компанията Apple, коментира агенцията. Цената е  два пъти и половина по-малко от най-евтиния iPad, като за постигането й Amazon е лишил устройството от 3G, камера и микрофон.

Устройството Kindle Fire разполага със 7“ IPS сензорен екран с Gorilla Glass покритие и върви под операционна система Android. Таблетът има двуядрен процесор и ще тежи около 415 грама.  Джаджата доста прилича на BlackBerry Playbook, защото разработчиците на двата таблета са една и съща компания - Quanta.

Amazon Kindle Fire идва със съвсем нов браузър – Silk, базиран на облачните технологии. Задачата му е да кешира част от страниците в облака, а друга на таблета. По този начин сърфирането в мрежата ще стане по-бързо. 

Доставките на Amazon Kindle Fire започват на 15-и ноември (навреме за Коледните празници). 

Филми от таблета ще се прожектират безжично на тв екран, а освен това с устройството ще се получава достъп до Android магазина за приложения на Amazon.

Освен таблета си Amazon представи и нова версия на четеца на електронни книги Kindle, която ще струва само 99 долара. Новият четец на име Kindle touch е със сензорен екран за управление и без бутони. Той е по-компактен и лек от досегашните устройства за четене на електронни книги и разполага с най-добрият E-Ink дисплей досега и по-дълъг живот на батерията. 

Вторият нов четец на електронни книги е Amazon Kindle touch 3G, на цена 149 долара и ще предлага безплатен интернет в 100 държави.

Трети нов модел, на име просто Kindle, няма да разполага със сензорен екран и клавиатура, но ще струва едва 79 долара.

Oт компанията дълго време криха плановете си за представянето на таблета. Дори и в поканата за пресконференцията, която бе изпратена до медиите миналия петък, не се уточняват детайли, от нея не става ясно дори и това, че устройството ще бъде показано. 

Ройтерс допълва, че първият удар на борсата от появата на новия таблет е понесла Barnes & Noble, производител на електронния четец Nook, чиито акции потеглиха надолу и поевтиняха с 6,2% до 12,39 долара. Цената на цветния Nook е 249 долара. Същевременно акциите на Amazon поскъпнаха с 3,2% до 231,29 долара в ранната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Хванете се за моя Нук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Минaващ
преди 12 години
Не Айпад... истинската цел е да удари цветния Нук на Б&Н:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още