IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед не изненада анализаторите, не предприе нови икономически стимули

Институцията пак излезе със становище, в което посочва, че има "съществени рискове" пред икономиката на САЩ

19:25 | 02.11.11 г.
<p>
	Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс</p>

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ не изненада анализаторите и не предприе нови стимули за икономиката, но даде малко по-оптимистична оценка за икономическия ръст през третото тримесечие, става ясно от официалното изявление на институцията.

“Информацията, която получихме след последната среща през септември, показва известно засилване на икономическия ръст през третото тримесечие. Това означава, че някои временни фактори, които натежаха на икономиката по-рано, са се обърнали”, пише в официалното съобщение на Фед, цитирано от MarketWatch.

Институцията обаче посочва, че пазарът на труда в САЩ остава слаб, а безработицата – твърде висока. Остават и проблемите на жилищния пазар. Американската централна банка занижи и прогнозите си за растежа през 2012 г. и прогнозира безработица 8,5 - 8,7% през последното тримесечие на следващата година.

Все пак, Федералният резерв отчита, че разходите на домакинствата, на които се крепи ръстът на икономиката на Страната на неограничените възможности, се повишават с по-бързи темпове в последните месеци. Увеличават се и инвестициите на бизнеса в оборудване и софтуер, а перспективите пред инфлацията изглеждат стабилни.

Въпреки изброените позитиви, Федералният резерв очаква скромно увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. За пореден път Фед посочва, че има съществени рискове пред икономическите перспективи на САЩ. В тази връзка институцията пое ангажимента да продължи с удължаването на средния матуритет на притежаваните от нея дългови книжа.

Без промяна остава и основният лихвен процент в САЩ.

Федералният резерв изрази своята готовност да приложи различни инструменти за стимулиране на икономиката, но само след адекватна оценка на икономическите перспективи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още