IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Питър Хайду: Интернет промени бизнеса

Малките нации трябва да инвестират в знания и технологии, за да повишат своята производителност, смята основателят на Института за предприемачи на Cisco

16:16 | 22.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Питър Хайду приема поздравлния за отличието си.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Питър Хайду приема поздравлния за отличието си. Снимка: Investor.bg

„Добрият хокеист играе там, където е шайбата. Великият хокеист обаче играе там, където шайбата ще бъде“. С тези думи на големия канадски хокеист Уейн Грецки започна своето представяне пред академичния съвет на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) Питър Хайду.

И пренесе примера в бизнеса: „важното за всеки предприемач е да бъде не там, където сега са потребителите и клиентите, а там, където ще бъдат след време“, казва Хайду, който е един от основателите на Института за предприемачи на Cisco и генерален директор на Cisco Systems за Югоизточна Европа

Днес Хайду беше удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза” на ВУЗФ. Почетното звание беше връчено от ректора на университета доц. д-р Григорий Вазов. Причината е, че той е млад и модерен  визионер от глобален мащаб, предприемач по начин на мислене и действие.

„Когато една нация има богати природни ресурси и голямо население, тя има “естествена” конкурентна позиция спрямо останалите. Но с какво да се състезават нации като българската? Най-ценният природен ресурс е човешкият! Затова за националната конкурентноспособност е от ключова важност човешкият капитал да бъде развиван. Да бъде насърчаван, да е активен, иновативен, да създава стойност, да поема рискове – да бъде предприемчив!”, коментира Хайду вижданията си за икономическото развитие на страни като България.

Той не пропусна да коментира и начина, по който интернет промени бизнеса и живота на съвременните хора.

Според актуално изследване в Германия младите хора са почти изцяло зависими от интернет. На въпроса „без какво не можете да си представите живота“ 97% от анкетираните отговарят „без мобилно устройство“, 84% - „без интернет“, 64% - „без автомобил“ и едва „43% - без партньора си“. Според друго изследване 60% от служителите на компаниите в Европа са на мнение, че може да са ефективни, дори да не се намират физически в офиса си.

Хайду цитира и изследване за развитието на „мрежовата икономика“, според което 21% от икономическия ръст в световен мащаб през последните 5 години се дължи на интернет, а мрежата е „виновна“ за 3,4% от брутния вътрешен продукт за европейските страни като цяло. В някои държави, като Швеция и Великобритания обаче, този дял е над 6%.

„Предприемачеството е шанс за нови възможности на фона на увеличаващата се стагнация на пазара на труда в много страни в световен мащаб. Малките нации трябва да инвестират в знания и технологии, за да повишат своята производителност. Подобряването на гъвкавостта и динамиката на икономиката довежда до подобряване на конкурентоспособността, а от там до развитие на малкия и среден бизнес и откриване на нови работни места,” добави още Хайду.

Очаквайте интервю с Питър Хайду през следващите дни

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
"Европейски двигател в югоизточна Европа" = Доктор Хонорис Каузавреме е и чичовото да стане такъв с неговото "който не ме уважава, да духа супата" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още