IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждата окрили щатските борси

Най-добре се представиха днес акциите на компаниите от финансовата сфера и търговията на дребно

23:31 | 28.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Надеждата окрили щатските борси

Водещите американски индекси регистрираха рязко покачване в началото на седмицата, след като Wall Street се окрили от надежда за скорошно разрешаване на европейската дългова криза, предаде MarketWatch.

„Изглежда, че европейските лидери са се обединили около плана и че той предвижда по-голяма интеграция на Европейския съюз по отношение на фискалната политика", заяви Алън Скраинка, главен инвестиционен директор на Cornerstone Wealth Management.

“Надеждните за изход от дълговата криза и рекордните продажби на американските търговци на дребно в началото на важните коледни празници повишиха значително курсовете. По всичко личи, че в еврозоната ще има напредък“, заяви и Марк Падо от Cantor Fitzgerald & Co в Сан Франциско. „Ако това ще доведе Европа до стабилизиране, то скоро S&P може отново да мине 1300 пункта.“

В края на сесията днес Dow Jones приключи с ръст от 2,6% до 11 522 пункта. По-широкият индекс S&P-500 затвори на 1192 пункта, което е ръст с 2,9%. Технологичният индекс Nasdaq спечели 3,41% до 2224пункта.

През миналата седмица трите най-важни индекса загубиха средно около 5% от стойността си заради липсата на напредък в еврозоната. Във Франкфурт днес Dax приключи сесията на 5745 пункта, което е ръст от 4,6%.

Подобно на борсите в Азия и Европа по-рано днес, и американските индекси спечелиха от възможността Германия и Франция да подтикнат членовете на еврозоната към една по-радикална фискална интеграция. Освен това вестник La Stampa написа, че Международният валутен фонд може да помогне с до окооо 600 млрд. на задлъжнялата Италия. Говорител на МВФ, а по-късно и самият директор Лагард опровергаха информацията.

Продажбите на нови жилища в САЩ пък са нараснали с 1,3% през октомври до 307 000 на приравнена годишна основа база, стана ясно от съобщение на американското министерство на търговията. Данните обаче останаха под очакванията на анализаторите.

Сред най-печелившите днес са книжата на американските финансови компании. Акциите на Bank of America скочиха с 3,1%, тези на Citigroup – със 6,6%, а на Morgan Stanley – с 5,6%.

По мнението на анализатори добре са се представили и Best Buy и Macy's. Best Buy добави 3,3%, а Macy's - 5,5%. Акциите на онлайн търговеца Amazon пък поскъпнаха със 6,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Днес целият свят се тресе от една от най-тежките финансови кризи на историята. САЩ, завладени от инерцията за лесна печалба, неусетно започват да затъват в типичната за капитализма разрушителна криза на спекулативното свръхпредлагане на един финансов продукт (в случая на кредити и на недвижими имоти). Имиджът на страната постепенно избледнява, безработицата се увеличава, цените нарастват, доходите намаляват, лихвите по кредитите растат, цената на скъпо закупените имоти пада, а платежоспособността на високо задлъжнялото население съответно намалява. Милиони американци изпадат в невъзможност да обслужват кредитите си и ипотечните банки започват масово да изземват неизплатеното имущество. Но и това не ги спасява. Те не са в състояние да осребрят огромната недвижима собственост и постепенно изпадат в непреодолими затруднения поради финансова неликвидност. А досегашните им кредитори - Китай, Япония, специализираните инвестиционни банки и хеджфондовете, разтревожени от очертаващата се криза, започват да изтеглят от тях огромните си вложения.Немалко хора смятат, че тази криза беше изкуствено породена. И всъщност са прави. Но това важи и за всяка друга криза от последните няколко века, успешно прикривана зад умело пропагандираната измама за естествените бизнес цикли. Действително съществуват множество факти и документи, които разобличават манипулациите и спекулативните действия на големите банкови династии Ротшийлд, Рокфелер, Морган, Лазард, Уорбург и други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Всичко е изядено на зелено в САЩ за поколения.напред. След милионите следват милиардите, после са билионите и накрая трилионите. Нали така? Май не е така - американците след милионите турят билионите, после скачат направо в трилионите и въобще цари пълни *** щастие - какво са там някакви си три нули....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Следвайте пътя на жабите. Защото жабите най-много пеят, когато наближи време локвата да изсъхва. Думите на жабешката песен са: кум-кво-ква дойде време за спасение. Сега вие слушате вестта на тези пророци, които се провикват от пресъхващите блата(банки).Сриването на световната банковата система ще е много скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още