IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ продължават да падат

Високата безработица, затегнатото кредитиране и нарастващите обеми на проблемни имоти ще продължат да оказват натиск върху пазара, посочват експерти

10:26 | 30.11.11 г.
Цените на жилищата в САЩ продължават да падат

Цените на жилищата в САЩ са отбелязали по-голям от очаквания спад за 12-те месеца до края на септември, съобщи Bloomberg.

Индексът S&P/Case-Shiller на цените на имотите в 20 от най-големите градове в страната се е понижил с 3,6% през септември на годишна база, докато през август спадът му беше 3,6%. Средната прогноза на 32-ма икономисти, анкетирани от Bloomberg News, беше за спад с 3%.

Безработицата от 9%, затегнатото кредитиране и  нарастващите обеми на проблемни имоти, които биха могли още повече да понижат цените на жилищата, вероятно ще продължат да потискат търсенето и през следващата година. Заради падащите цени вече има много хора със заеми, надвишаващи стойността на имотите им, което не им позволява да увеличат разходите си за други стоки и услуги.

"Очакваме цените на жилищата  да продължат да падат до средата на 2012 г.", според Аника Кан, икономист от Wells Fargo Securities. "Все още е налице свръхпредлагане на съществуващи жилища, а сделките с проблемни имоти оказват натиск върху цените", допълва тя.

"Пазарът е  много нестабилен", според Ара  Ховнанян, председател и главен изпълнителен директор на Hovnanian Enterprises Inc. "Въпреки че нивата на неплатежоспособност леко са се понижили, като цяло няма никакви признаци, че ситуацията с проблемните имоти ще се промени коренно в краткосрочен план", смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още