IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България пак е втора по спад на цените на жилищата през третото тримесечие

Изпреварва ни само Ирландия с годишно понижение на цените на жилищата от над 15%, според класация на Global Property Guide

14:27 | 02.12.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

България запазва втората позиция по годишен спад на цените на жилищата в класацията на  Global Property Guide и през третото тримесечие. За периода юли-септември спрямо същия период на миналата година понижението на цените у нас достига 9,65%. Изпреварва ни само Ирландия с годишно понижение на цените от 15,61%.

Налице е известно забавяне на понижението на цените в България, тъй като през второто тримесечие беше измерен годишен спад от над 10 на сто.

Спадът на цените на жилищата у нас през третото тримесечие спрямо второто обаче е минимален – 0,11%, показват данните. Най-сериозно е понижението в Тайван – над 7%, а на второ място е Ирландия с над 4%.

На другия полюс е жилищният пазар в Делхи. Цените в административния център на Индия са се повишили с близо 34% на годишна база през третото тримесечие. На второ място се нарежда жилищният пазар в Сао Паоло (Бразилия) с почти 29% ръст на цените на жилищата.

Трети в класацията на изданието е Хонконг с покачване от 19,30%, но данните показват, че спрямо третото тримесечие на миналата година растежът на цените значително се забавя.

Пазарът на жилища в Европа

Виена е пазарът с най-добро представяне през третото спрямо второто тримесечие. В австрийската столица е отчетен ръст на цените на жилищата от 5,44%. Годишното повишение на цените във Виена пък е 4,25%.

Силни ръстове са регистрирани и на жилищните пазари в балтийските страни. Латвия е държавата, в която е отчетено най-рязък скок на цените на жилищата. В Рига, след като през второто тримесечие цените на жилищата отбелязаха спад от над 5%, през третото тримесечие вече се повишават с повече от 13 на сто.

Задоволителен растеж на цените на жилищата са отбелязали пазарите в Норвегия (6,74%), Франция (4,80%) и Швейцария (3,35%), показват още данните. По-силни спадове са отчетени на пазарите на жилища в Испания (-8,41%), Полша (-7,95%), Словакия (-7,94%), Португалия (-6,77%) и други. Минимални понижения на цените са отчетени в Турция, Русия, Хърватия и други.

Пазарът на жилища в азиатско-тихоокеанския регион

В някои азиатски държави забавянето на ценовия ръст вече е отчетливо. Бумът на цените в жилищния сегмент от пазара на имоти като че ли е приключил в Хонконг, Малайзия, Сингапур и Тайван.

За Япония и Китай изданието отчита спад на цените на жилищата. Конкретно в Китай понижението е предизвикано от мерките на правителството за „охлаждане“ на пазара, които то предприе в последната година.

Трайно понижение на цените е регистрирано на пазарите в Нова Зеландия и Австралия.

Пазарът на жилища в Северна Америка

В Северна Америка най-добре през третото тримесечие се е представил пазарът в Канада. Стабилната икономика и рекордно ниската основна лихва подкрепи потребителското доверие и допринесе за стабилния ръст на цените.
Пазарът на жилища в САЩ обаче все още не може да се измъкне от дупката, в която изпадна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още