IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира да сложи край на интернет анонимността

Висш служител на вътрешното министерство обяви, че страната може да въведе фейсконтрол в интернет

16:06 | 09.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Facebook изглежда става голям фактор в организирането на протести в Русия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Facebook изглежда става голям фактор в организирането на протести в Русия. Снимка: Ройтерс

За края на интернет анонимността се обяви генерал-майор Алексей Мошков, висш офицер в руското министерство на вътрешните работи, пише Businessinsider.

В интервю за проправителствения вестник Российская газета Мошков заявява „че в наши дни социалните мрежи, наред с всички преимущества, нерядко крият в себе си и потенциална опасност за основите на обществото“.

Мошков критикува т. нар. „тролове“, наричайки ги „тормоз“. Той заяви още, че Русия трябва да въведе онлайн "фейс контрол".

„Регистрирайте се под вашето истинско име, дайте своя реален адрес и влизайте в чата. Защо се криете, ако сте честни и спазвате закона?“ 

Мошков твърди, че МВР води конструктивен диалог с интернет общността, чрез който се е стигнало до извода за намаляване на анонимността в уеб пространството. 

Изказването на генерал-майора идва в интересен момент – през тази седмица в Москва се проведоха редица големи протести. Любопитно е, че Мошков споменава бунтовете във Великобритания през това лято като пример за това как интернет може да се ползва за подбуждане на насилие.

Руският блогър Алексей Навелни е сред онези, които бяха арестувани при протестите в Москва в понеделник (въпреки че, разбира се, Навелни използваше собственото си име), а Facebook изглежда става голям фактор в организирането на протести.

Друго нещо, за което си струва да се помисли, е фактът, че руското правителство, или поне хакери, симпатизиращи на Кремъл, вече участват в такъв проект. Сайтовете от LiveJournal, които са много популярни в Русия, са били свалени от хакери преди парламентарните избори миналия уикенд.

Има и съобщения, че руската Федерална служба за надзор в областта на далекосъобщенията (Росскомнадзор) вече е в състояние да проследява онлайн разговорите по начин, който повечето западни страни биха нарекли „драконовски“.

И все пак си струва да се отбележи, че президентският съветник Аркадий Дворкович вече отхвърли плановете на Мошков, като написа в Twitter: “Това не може да бъде забранено, макар че аз лично не разбирам тази анонимност.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още