IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масайоши Сон вече е най-богатият японец

Богатството му възлиза на 16,6 млрд. долара

08:40 | 18.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Масайоши Сон. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Масайоши Сон. Снимка: архив Ройтерс

Масайоши Сон надмина по богатство председателя на Fast Retailing Co. Тадаши Янаи и се превърна в най-богатия човек в Япония, след като цените на акциите на неговата SoftBank Corp. отбелязват ръст от 16 на сто от началото на миналата седмица, пише Bloomberg.

57-годишният Сон разполага с богатство на стойност 16,6 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index. Янаи, който остава на втора позиция, притежава 16,2 млрд. долара.

SoftBank има дял от около 34% от Alibaba Group Holding и се възползва от плановете на най-голямата китайска компания за онлайн търговия да повиши стойността си чрез първичното си публично предлагане до 21,8 млрд. долара.

"Предстоящото IPO на Alibaba прави Масайоши Сон много по-богат“, твърди Десмонд Чуа, стратег в CMC Markets. По думите му компанията се възползва от нарастващата популярност на смартфоните, които повишават рекламните приходи.

През тази седмица основателят на Alibaba Джак Ма се е обърнал към потенциалните инвеститори с думите, че компанията няма да търси прекалено висока оценка, твърдят източници, присъствали на среща в Хонконг.

Японският милиардер контролира почти 272 млн. акции в Softbank пряко и чрез четири холдингови дружества.

Наскоро Сон не успя да се пребори за сливането на Sprint и T-Mobile US. Sprint, която е контролирана от SoftBank, приключи преговорите с четвъртия най-голям мобилен оператор в САЩ заради регулаторни притеснения, твърди източник, запознат със случая. Това означава, че Сон ще трябва да се справи само със Sprint, третият най-голям оператор на пазара, който е притиснат от по-големите конкуренти. Освен това компанията се разраства по-бавно от T-Mobile.

Милиардерът може да задвижи плановете за експанзия. SoftBank продава облигации само няколко седмици, след като се отказа от придобиването, и с това показва, че ще търси други компании.

65-годишният Янаи превръща шивашкия магазин на баща си в компания, която в момента е най-големият търговец на дребно на дрехи в Азия. През юли Fast Retailing намали годишната си прогноза за печалбата за втори път през тази година, след като подразделението ѝ J Brand отчете загуба.

Компанията се стреми към растеж в чужбина на фона на забавянето на вътрешното търсене. Fast Retailing притежава 80% от компанията J Brand, която продава висок клас продукти от деним в повече от 2000 магазина в САЩ.

Базираната в Ямагучи Fast Retailing отчита спад на пазарната си капитализация от 22% за тази година, спрямо спад от 5,9% за Softbank. За сравнение - японският индекс Nikkei 225 Stock Average се свива с 2,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още