IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак проблеми с одиторските заверки на европари за земеделие

КЗК отмени процедура за избор на сертифициращ орган за четири финансови години

18:00 | 27.07.15 г. 1
Пак проблеми с одиторските заверки на европари за земеделие

Пак се задават проблеми с определянето на сертифициращ орган в земеделието – определянето на одиторска компания, която да завери изразходването на средства от Разплащателната агенция за четири финансови години - от 16 октомври 2014 г. до 15 октомври 2018 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решение на министъра на земеделието, с което е открита процедурата за определяне на сертифициращ орган, съобщи антимонополният орган.

Производството е образувано по жалба на Deloitte България ЕООД.

В хода на проучването КЗК е установила, че възложителят се е позовал на Насоки на Европейската комисия, но не ги е предоставил в техническата спецификация, което се явява съществен недостатък. Така участниците са били принудени да подпишат декларация, че ще се съобразяват с документ, с чието съдържание ще се запознаят впоследствие. С допуснатия пропуск за потенциалните участници не е възможно да спазят Закона за обществените поръчки, който изисква да се подготвят оферти съгласно одобрените от възложителя условия.

На следващо място, КЗК е установила, че методиката за оценка на предложенията не съответства на изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и на практика не дава възможност за обективен избор на изпълнител на обществената поръчка.

Въз основа на тези нарушения КЗК отменя решението на министъра на земеделието и храните, с което се открива процедурата за избор на сертифициращ орган.

Припомняме, че при избора на одитор за периода октомври 2013 г. – октомври 2014 година също бяхме свидетели на серия неуспешни обществени поръчки, обявени от Министерството на земеделието. Така бяха изложени на риск изплатени близо 2 млрд. лева евросубсидии. След провалени четири търга министерството обяви пряко договаряне и покани четирите най-големи одиторски компании – Ernst & Young, KPMG, Deloitte и PricewaterhouseCoopers, като последната не подаде оферта. Тогава процедурата спечели Deloitte, която е предложи най-ниска цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ademon
преди 8 години
Има ли европари, там има и далавери и проблеми, така че дано одиторите си свършат добре работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още