IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нараства вероятността да загубим близо 2 млрд. лева за земеделие

Компания обжалва последната процедура за избор на одитор на Разплащателната агенция

12:45 | 29.10.14 г.
Нараства вероятността да загубим близо 2 млрд. лева за земеделие

Под въпрос е четвъртият опит на агроминистерството да избере одитор за разплатените евросредства през последната година заради обжалвана обществена поръчка. С това вероятността България да загуби изплатени 1,65 млрд. лв. за земеделие нарасна значително, съобщи БНР.

Припомняме, че МЗХ реши да избере без обществена поръчка одитор (сертифицираш орган) на разплатени средства в периода октомври 2013 г. – октомври 2014 година, тъй като от 16 октомври 2013 г. Разплащателната агенция към Държавен фонд „Земеделие“ е без сертифициращ орган. На практика разплатените 1,65 млрд. лв. са под въпрос, защото не са сертифицирани.

След трикратен провал на предишното правителство заради обжалване на процедурата, служебният кабинет успя да издейства от Брюксел отлагане на срока за представяне на одитния доклад до януари. Ако докладът не бъде представен навреме, ЕК няма да възстанови средствата, които вече са разплатени от държавния бюджет.

В поредната процедура агроминистерството покани за участие в нея четирите най-големи одиторски компании в ЕС - „Ърнст и Янг одит“ ООД, „КПМГ България“ ООД, „Делойт България“ ЕООД и „Прайсуотърхаускупърс одит“ ООД.

Днес става ясно, че в последния ден за подаване на документите за участие процедурата е обжалвана от пета компания, непоканена да участва. По закон Министерството на земеделието ще изчака 7-дневен срок, в който КЗК трябва да се произнесе по жалбата. Какво ще се случи след това и дали сроковете от Брюксел няма да бъдат фатално изпузснати, от министерството не са пожелали да коментират, съобщава националното радио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още