IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избраха одитор на евросредствата за земеделие, изплатени през 2014 г.

Deloitte България печели процедурата, критерият за избор е бил най-ниска цена

16:52 | 08.12.14 г. 1
Избраха одитор на евросредствата за земеделие, изплатени през 2014 г.

След поредица от неуспешни обществени поръчки Министерството на земеделието и храните днес избра одитор на евросредствата, изплатени за земеделие през периода октомври 2013 г. – октомври 2014 година. Процедурата печели одиторската компания Deloitte България, която е предложила най-ниска цена.

Това става в последния момент, затова одиторът (наричан от администрацията сертифициращ орган) ще разполага само с няколко седмици, за да провери документите за разплатените 1,850 млрд. лева, които вече са възстановени на България от Европейската комисия.

След провала на четири търга агроминистерството обяви процедура по пряко договаряне и покани за участие четирите най-големи одиторски компании – Ernst & Young, KPMG, Deloitte и PricewaterhouseCoopers, като последната компания не подаде оферта.

Критерият за избор е бил най-ниска цена и така Deloitte България печели процедурата с предложените 539 хил. лв. без ДДС, съобщи зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

Офертата на KPMG е била за 590 хил. лв. без ДДС. Предложението на Ernst & Young е било за 1,08 млн. лв. без ДДС.

Процедурата беше с прогнозна стойност 1,2 млн. лв. без ДДС.

Наложило се е в хода на договарянето да се направи допълнително изследване на предложенията на компаниите, като Deloitte България и KPMG са дали допълнителни обосновки.

Постигната е сериозна редукция в цената в процеса на договаряне въпреки форсмажорните обстоятелства и съкратените срокове за работа на одиторите, отчете Грудев. Той определи процедурата като открита и прозрачна.

Тъй като четирите провалени търга бяха обжалвани от участниците, сега той не се ангажира с мнение дали е възможно и тази процедура да бъде поставена в риск заради евентуална жалба. Тъй като критерият са цените, се надявам, че няма да има обжалване в 10-дневния срок за това, обясни Грудев.

Финалният заверен сертификационен доклад би трябвало да бъде представен в Брюксел до 30 януари.

„Репутационно на страната ни това се отрази зле. Ние сме единствената страна, която е била без одитор и е правила пътечки до Брюксел, за да моли за удължаване на срока (за представяне на доклада – бел. ред.)”, коментира сагата с поредицата от търгове Грудев.

Той съобщи още, че до края на декември се очаква новата Програма за развитието на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 да бъде пратена в Брюксел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Забравили сте да турнете и АФА!Айде де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още