IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистерството избира без търг одитор на разплатени евросредства

Изпратена е покана до четири одиторски компании

09:54 | 21.10.14 г.
Агроминистерството избира без търг одитор на разплатени евросредства

Министерство на земеделието и храните ще избере без обществена поръчка одитор на разплатени евросредства в периода октомври 2013 г. – октомври 2014 г.

В сайта на Агенцията за обществени поръчки е публикувано съобщението за договаряне без обявление по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

От 16 октомври 2013 г. Разплащателната агенция към Държавен фонд „Земеделие“ е без сертифициращ орган. Затова 1,65 млрд. лв. изплатени евросредства са под въпрос, тъй като не са сертифицирани.

Агроминистерството е направило досега няколко неуспешни опита да избере одитор. Последната процедура беше отменена от КЗК през септември 2014 г., тъй като декларациите за липса на конфликт на интереси били неясни и общо формулирани, а и възложителят объркал еврорегламента, въз основа на който се избира сертифициращ орган.

Земеделският министър в служебния кабинет Васил Грудев обвини експертите в министерството в липса на капацитет, тъй като три процедури се провалят заради едни и същи грешки.

Сега при последната обявена през октомври процедура от агроминистерството обясняват, че се налага спешно да бъде избран одитор, който да предаде резултатите от проверката на Еврокомисията до 31.01.2015 г. и се преминава към договаряне без обявление по ЗОП, тъй като в противен случай средствата ще бъдат загубени.

Спешността се налага поради наличието на краен срок за изпълнение на дейността, регламентиран в европейското законодателство. В момента не е възможно да се спазят сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура, която би отнела между 3 и 6 месеца, казват възложителите.

Поканата за участие е изпратена до „Ърнст и Янг одит“ ООД, „КПМГ България“ ООД, „Делойт България“ ЕООД и „Прайсуотърхаускупърс одит“ ООД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още