IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Спортно-туристически център Перелик” АД получи сертификат първи клас

Изграждането на комплекса за 255 млн. евро започва през есента, част от средствата ще бъдат набрани чрез листване на БФБ-София

16:43 | 19.05.06 г.
„Спортно-туристически център Перелик” АД получи сертификат първи клас

Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчи сертификат за инвеститор първи клас на „Спортно-туристически център Перелик” АД. Сертификатът бе връчен от Стоян Сталев – изпълнителен директор на БАИ.

Инвестиционният план на “Спортно-туристически център Перелик”, финансиран от акционерите, български и международни финансови институции, предвижда капиталови разходи в размер на 255 млн. евро.

За първите 3 години на осъществяване на проекта, предмет на сертификата, инвестициите ще възлязат на 94 млн. евро. Дружеството има амбицията и финансовия ресурс да започне осъществяването на проекта през есента на 2006 г.

Предвижда се част от инвестиционните средства да бъдат набрани чрез листване на Българска фондова борса, заяви Людмил Карауланов изпълнителен директор на „Спортно-туристически център Перелик” АД.

Иво Прокопиев, изпълнителен директор на Булброкърс, посредник по плана за привличане на чуждестранен акционер в сделката, заяви за Investor.bg, че се обмисля създаването на две дружества - едното за недвижими имоти, а другото за инфраструктура, като то ще бъде и това, което ще се листва на борсата. Очаква се повече подробности около сделката да са ясни през есента уточни той.

В края на третата година очакваните новосъздадени работни места в комплекса ще са над 400, а след окончателното си завършване проектът би трябвало да доведе до отварянето на приблизително 3 370 работни места, колкото в момента са една трета от безработните в област Смолян, коментира Кирил Асенов, председател на Съвета на директорите на “Спортно-туристически център Перелик”.

СТЦ Перелик” АД е дружество, създадено специално за проекта през 2004 г., като е акумулирало в себе си недвижима собственост, проучвания и интелектуална собственост, свързани с проекта.

Проектът „Спортно-туристически център Перелик” АД, с председател на Борда на директорите Кирил Асенов, е първата и най-значима част от едноименния регионален проект, разположен на територията на община Смолян, който предвижда изграждането на комплексна система от планинска база и съоръжения за зимни спортове и летен туризъм, подобряване на инфраструктурата и селищната организация на територия в землищата на гр. Смолян, Стойките, Гела, Солища, Стикъл и Мугла.

Курортът ще включва система от писти, ски съоръжения, съоръжения за изкуствен сняг, 24 лифтови линии, заслони и подкрепителни пунктове на пистите, ски гардероби, просторни и удобни покрити паркинги, места за почивка, спорт и развлечения, както и хотелска база и ваканционни апартаменти.

Комплексът ще предлага отлични природни условия както за зимен ски туризъм, така и за летен планински рекреационен туризъм (трекинг, планинско колоездене, спелеология, голф, тенис, плуване). На по-късен етап е предвидено изграждането на конгресен център и на голф игрище, за да се намали сезонността в натоварването на капацитета на „СТЦ Перелик”.

Приоритетен транспорт ще са въжени пътнически линии, а в техните начални станции ще има изградени паркинги. Пистите ще са изградени по най-съвременните стандарти за този спорт и ще са с приблизителна обща дължина от 55 км след приключването на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още