IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 23 ноември инвеститори могат да получат общо 230 млн. лв. за БТК

Цената по търговото предложение за отписване е 11,3 лв., ключът към успеха му е решението на Julius Baer, фонд с 5,36% от капитала на телекома

10:49 | 06.11.07 г.
До 23 ноември инвеститори могат да получат общо 230 млн. лв. за БТК

До 23 ноември се приемат заявления за приемане на търговото предложение на НЕФ Телеком България ООД (дъщерно на AIG Global Invesments Group) към акционери на БТК, притежаващи 28,66 млн. акции, или 9,93% от капитала на дружеството. Одобрената от Комисията за финансов надзор цена на търговото е 11,30 лв. за акция.

Всеки акционер може да приеме предложението чрез своя посредник или като прехвърли книжата си в Райфайзенбанк.

До седем дни след крайния срок за приемане на търговото предложение ще бъде регистрирана сделка с резултата от предложението и няколко дни след това акционерите ще получат парите си.

Общата стойност на акциите, към които е отправено предложението, е 323,8 млн. лв. Според последните данни от Централен депозитар фонд на Julius Baer все още притежава дял от 5,36% и, ако не приеме търговото предложение, ще направи невъзможно отписването на БТК след настоящото предложение. Това може да доведе до отказ от намерението на НЕФ Телеком България ООД да отпише БТК от регистъра на публичните дружества или до отправяне на ново търгово предложение с вероятно по-висока цена.

Според изследване на Investor.bg реално едва 7,21% от БТК са извън мажоритарния собственик, като 5,36% са в Julius Baer Investment Management LLC, САЩ, тоест около 230 млн. лв. може да влязат в сметките на инвеститори, несвързани с мажоритарния собственик.

Тези пари обаче може да не постъпят в инвеститорите, ако Julius Baer приеме търговото, а останалите не го приемат, разчитайки на ново търгово. Но ако Julius Baer приеме, НЕФ Телеком България ООД ще има възможността да отпише дружеството и останалите с акции акционери ще загубят много, притежавайки книжа от дружество, което не се търгува на регулиран пазар.

Всеки акционер трябва да реши за себе си дали да приеме сега, рискувайки пропуснати ползи при ново търгово предложение, или да не приеме сегашното търгово, рискувайки Julius Baer да приеме и реално да доведе до отписване на БТК, като обикновено цената е доста по-ниска на извънборсов пазар. Например акциите на Солвей Соди и Балканфарма Дупница и Троян (сега част от Актавис) се търсят на цени, близки до търговите предложения от преди около 5 години и то - в ограничени количества. За справка вижте темата за непублични акции във форума на Investor.bg.

Пред подобна дилема, но при ДЗИ, е и KBC Insurance, който не успя да събере 90% от капитала на застрахователя след търговото си при цена 188,37 лв. и не можеше да отправи търгово предложение за отписване. В последните дни през посредника на ДЗИ - Булброкърс, както и през Уникредит Булбанк се забелязват големи сделки на цени 200-207 лв. и вероятно KBC Insurance вече е близо или е надхвърлил границата от 90% и може да отправи търгово предложение за отписване, но не е ясно дали то би било прието от достатъчно на брой акционери. В ДЗИ блокиращ процент отново държи фонд на Julius Baer.

Текущата пазарна капитализация на ДЗИ e от 772 млн. лв. и около 10% от нея правят акции на стойност 77 млн. лв. в различни акционери. Отново те може да постъпят в сметките на инвеститорите, а може и част от инвеститорите да се окажат акционери в непублично дружество и да претърпят негативите от това.

Общо от ДЗИ и БТК по сметките на инвеститори могат да постъпят около 300 млн. лв.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

ЗПАД ДЗИ АД(6D5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още