IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинка даде 80 млн. паунда за най-скъпото жилище в света

Сделката счупи предишния рекорд от 67 млн. паунда, които индийският магнат Лакшми Митал брои за жилище в британската столица

16:10 | 04.03.08 г.
Украинка даде 80 млн. паунда за най-скъпото жилище в света

Пететажна къща в Кенсингтън, Лондон, беше продадена за рекордната сума от 80 млн. паунда, съобщи Evening Standard.

Сделката счупи предишния рекорд от 67 млн. паунда, които индийският магнат Лакшми Митал брои за жилище в британската столица, също в Кенсингтън.

Твърди се също, че с тази сделка къщата става и най-скъпото отделно жилище в света.

За купувач се сочи украинската бизнес дама Елена Франчук. Тя е дъщеря на бившия украински президент Леонид Кучма и е омъжена за олигарха Виктор Пинчук. Известна е с благотворителната си дейност в Украйна, като през 2003 създава единствената фондация за борба със СПИН в страната.

Вилата във викториански стил има поне 10 спални и обезопасена „паник стая“. Към момента е в процес на реновация и не е готова за обитаване. От 18 месеца строители инсталират подземен плувен басейн, фитнес салон, сауна и кино.


Активните строителни дейности обаче пречат на съседите, сред които кметът на Москва и съпругата му, пише британският вестник. Целият район (Upper Phillimore Gardens) в момента прилича на строителна площадка, като има още два мащабни обекта в процес на изграждане.


Сред предишните собственици на имота са предприемач, специализиран в сферата на луксозните имоти, както и китайско семейство, което купило къщата през 1997 г. Преди това в сградата се е помещавало основно училище за момичета.


Рекордната сделка обаче скоро може да бъде изпреварена. Тази пролет се очаква на пазара да излезе оферта за 90 млн. паунда за луксозна шестетажна къща в Белгрейв, Лондон.


Скоро милиардерка от Казахстан даде 50 млн. паунда за имение в британската столица. Най-богатият индиец, Мукеш Амбани, пък ще инвестира 1 млрд. евро в строителството на кула, която ще бъде най-скъпото жилище в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още