IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоорганизации изпратиха до ОЛАФ доказателства за незаконни сделки

Еколозите алармират за престъпления при разпоредителни сделки и устройственото планиране в Родопите

13:14 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Екоорганизации изпратиха до ОЛАФ доказателства за незаконни сделки

Нови доказателства за престъпления при разпоредителни сделки и устройственото планиране в Родопите при изграждане на ски комплекса СТЦ Перелик, както и данни за измами по програма САПАРД, са изпратили от организацията „Граждани за Рила“ и коалиция „За да остане природа в България“ до ОЛАФ, ДАНС, Върховната касационна прокуратура и други институции, съобщиха от организациите.

Те изпращат доказателство, че в Община Смолян е извършено крупно документно престъпление при промяна на предназначението на стотици декари гори и земи от Държавен горски фонд (ДГФ) в земи Държавен поземлен фонд (ДПФ), се казва в съобщението.

Същите 350 дка гори, вече като Държавен поземлен фонд, вероятно са заменени с частни на офшорната фирма СТЦ Перелик, посочват от организациите. Собственикът на ДГФ, в случая Държавно лесничейство Мугла, няма никаква информация за промяната на предназначението на тези имоти от ДГФ в ДПФ, не е имало доклади по оценка за въздействие и обществени обсъждания изискуеми от Закона за горите и Закона за опазване на околната среда.

От организациите изказват предположение, че престъплението е осъществено след отделянето на горите от Министерството на земеделието и горите, вероятно за да може тогавашният министър на земеделието Нихат Кабил да ги замени без Държавната агенция по горите, в полза на СТЦ Перелик.

По отношение на нарушенията при устройственото планиране в Родопите при изграждане на ски комплекса СТЦ Перелик от организациите твърдят, че с бездействието си контролните държавни институции Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Смолян подпомагат организираната престъпност.

На 8 юни 2007 г. Общинският съвет в Смолян е одобрил изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Спортен и туристически център Перелик. С изменението на плана се разширява обхвата на предходния план с повече от 100 хил. дка, което разширение попада изцяло на територията на защитени зони „Родопи Западни“ и „Триград Мурсалица“. Решението на общинския съвет е взето в нарушение на чл. 85 от Закона за опазване на околната среда и чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие, тъй като към 8 юни 2007 г. няма изготвена и одобрена от МОСВ екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000 на изменението на ОУП, се посочва в съобщението. В тази връзка изменението на ОУП е одобрено, без да е съгласувано с РИОСВ - Смолян, което е в нарушение на Закона за устройство на територията. Решението на общинския съвет е в нарушение и на две европейски директиви, заявяват от организациите.

Към настоящия момент РИОСВ - Смолян и МОСВ не са предприели никакви стъпки за спиране реализацията на ОУП на СТЦ Перелик, а приложените документи за извършени заменки на гори и земи в обхвата на ОУП показват напреднал етап на реализация на устройствения план, посочват природозащитниците.

От екологичните организации прилагат и доказателства за измами по САПАРД от страна на служител в Областния държавен фонд по земеделие гр. Смолян.

Към твърденията си организациите са приложили карти и документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още