IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК не откри доказателства за картел на пазара на горива на дребно

През 2008 г. КЗК образува производство по повод серия коментари в пресата и други средства за масово осведомяване

14:38 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК не откри доказателства за картел на пазара на горива на дребно

Няма достатъчно доказателства за наличие на картелно споразумение на пазара на горива на дребно в България, показва проучване на търговските практики на участниците на пазара, направено от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

През 2008 г. КЗК образува производство по повод серия коментари в пресата и други средства за масово осведомяване, както и сигнали и искания от различни стопански, политически и други субекти относно наблюдаваното в страната увеличение на цените на горивата през първата половина на 2008 г.

Сигналите съдържаха твърдения, че цените на горивата в България са по-високи от тези в страните членки на ЕС, а цените на дребно на бензиностанциите са еднакви, което е следствие на картелни споразумения на пазара на горива.

За проучването си КЗК е изискала пълна информация относно цените, маркетинга и договорите на сдружение "Българска петролна и газова асоциация" и неговите членове - 17 петролни и газови компании. В анализите си КЗК използва и данни от Петролния бюлетин на Главна дирекция “Енергетика” на Европейската комисия за седмичните цени, ДДС и акциз на дизелово гориво и бензин в страните членки, както и анализа на ЕК „Как да посрещнем предизвикателството на по-високите цени на горивата“, според който рязкото покачване на цените на горивата е вследствие на комплексно въздействие на факторите търсене и предлагане.

Въз основа на събраната информация и анализа за периода 2005 – април 2008 г., КЗК установи, че средните продажни цени на автомобилните горива в България са по-ниски от тези в страните членки на ЕС. В края на периода цената на едро в България достига равнището и се изравнява с цените в останалите страни. При сравняване на цените на едро на горивата в България със средните цени в Европа, отново се потвърждава изводът, че цените в България са най-ниски за изследвания период.

Значително влияние – 40-50%, върху размера на цените оказва стойността на акциза и ДДС. Стойностите на акциза и ДДС за България са по-високи от тези в редица страни като Кипър, Гърция, Испания, Литва, Латвия и др.

Пазарът на дребно е с ясно очертана олигополна структура. Първите четири предприятия - Лукойл България, Петрол, ОМВ и Шел, притежават общ пазарен дял над 80% както на база приходи от продажби, така и на база брой бензиностанции.

Пазарът се характеризира с ценова прозрачност, уеднаквени цени на дребно и сходна динамика на цените за изследвания период.

Рязкото покачване на цените на дизела и бензина през изследвания период е в паралел с ръста на цените на суровия петрол.

Въз основа на всичко това КЗК е приела, че наличието на ценови паралелизъм на пазара на горива на дребно, с изразена олигополна структура не е достатъчно доказателство, за да се установи наличие на картелно споразумение на пазара. Писмени или други косвени доказателства за осъществени срещи, договорки и споразумения за поддържане на еднакви цени не са били открити или представени от нито един участник на пазара или заинтересована страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още