IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на ток от слънце искат фиксирани цени за изкупуване за 20 г.

Всяка година трябва да въвеждаме в експлоатация по около 150 мегавата мощности за производство на ток от вятър и слънце, за да изпълним изискване на ЕС

10:23 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Производители на ток от слънце искат фиксирани цени за изкупуване за 20 г.

Законови промени, регламентиращи фиксирани цени на изкупуване на електроенергията, произведена чрез използването на фотоволтаични (соларни) панели за период от 20-25 години, възнамеряват да предложат от новоучредената Българска фотоволтаична асоциация, съобщи нейният председател Никола Газдов. Учредители на асоциацията са 17 фирми с интереси в сферата на изграждане на соларни паркове, производство на фотоволтаични панели, инвеститори в слънчева електроенергия, между които Алфа Енерджи холдинг, Сън Сървиз, СТС Солар, Соларпро и др.

Газдов обясни, че целта е инвеститорите в соларни паркове да имат сигурност на приходите си за целия период на изкупуване на съоръженията, тъй като по този начин и банките ще им отпускат по-лесно средства. Сега по закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и биогоривата произведената от ВЕИ електроенергия задължително се изкупува от държавата в лицето на НЕК и то на цена, няколко пъти по-висока от тази от традиционните енергоносители. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) има право всяка година да намалява с до 5% надбавката (не основната цена) на тока от ВЕИ. На практика от фотоволтаичната асоциация като цяло са доволни от този начин на ценообразуване, но предлагат цената на тока от влезлите в експлоатация съоръжения през дадена година да си остане същата за 25 години напред.

На въпрос на Investor.bg при даденото предложение отчита ли се падането на цените на соларните панели и има ли друга страна в ЕС с фиксирани цени на изкупуване на електроенергията от ВЕИ, Газдов отговори, че в Германия има подобно положение. Както стана ясно обаче, преференциалната цена всяка година пада с 9%, като идеята е към 2015 г. цените на електроенергията от ВЕИ вече да се определят само на пазарен принцип. Но в Германия много по-голям дял от електроенергията се произвежда от ВЕИ в сравнение с България, допълни Газдов.

От асоциацията са пресметнали, че за да се изпълни изискването на ЕС до 2020 г. 16% от електроенергията да е от ВЕИ, то всяка година у нас би трябвало да се въвеждат в експлоатация средно по около 150 мегавата мощности за производство на ток от вятър и слънце. В същото време, към момента у нас на практика има работещи само 3 мегавата соларни мощности.

В тази връзка бившият зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев съобщи за Investor.bg, че фирмата, в която сега е съсобственик, до май 2010 г. възнамерява да пусне в експлоатация соларен парк с мощност 3 мегавата, намиращ се до с. Винарско (община Айтос). Стойността на проекта е 3,2 млн. евро, като голяма част от средствата се осигуряват чрез заеми от банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още