IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ArcelorMittal с 903 млн. долара печалба за третото тримесечие

По този начин компанията прекъсна негативната серия от три поредни тримесечни загуби

15:58 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
ArcelorMittal с 903 млн. долара печалба за третото тримесечие

Най-големият производител на стомана в света ArcelorMittal е реализирал нетна печалба от 903 млн. долара за третото тримесечие благодарение на благоприятното данъчно третиране. По този начин компанията прекъсна негативната серия от три поредни тримесечни загуби.

Ръководството на ArcelorMittal изрази оптимизъм за перспективите пред глобалната икономика и очаква пазарът да се подобри до края на годината. Доставките на стомана възлизат на 18,2 млн. тона, което прави ръст от 7% в сравнение с второто тримесечие, предаде New York Times.

В сравнение със същия период на миналата година обаче продажбите на стомана намаляват с 29 на сто. Финансовите резултати се подобряват благодарение на данъчните приходи в полза на дружеството от 900 млн. долара в сравнение с разходи за данъци от 700 млн. долара преди година.

Нетната печалба се е свила със 76% на годишна база в сравнение с положителния финансов резултат от 3,8 млрд. долара, реализиран за периода от юни до септември 2008 г. Приходите на ArcelorMittal за третото тримесечие са спаднали наполовина до 16,2 млрд. долара.

Според Лакшми Митал, главен изпълнителен директор, компанията е отговорила на по-благоприятната икономическа обстановка, като е възобновила дейността на няколко свои завода. ArcelorMittal е основана през 2006 г. чрез сливането на Arcelor и Mittal, и е базирана в Люксембург.

Лакшми Митал допълни, че очаква степента на оползотворяване на производствения капацитет на дружеството да нарасне до около 70% през четвъртото тримесечие в сравнение с 61% през третото и 50% през второто, а печалбата преди лихви и данъци да се увеличи до 2,4 млрд. долара.

Въпреки добрата новина акциите на ArcelorMittal, която се търгува на фондовата борса в Амстердам, поевтиняха с 2%. Търсенето на стомана зависи до голяма степен от възстановяването на световната строителна индустрия, която е най-големият потребител на метала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още