IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Петалас: Ще вложим 80 млн. евро в IKEA и Intersport в България

Гръцката Fourlis продължава инвестициите си у нас по план; първата IKEA се очаква в края на 2011 г.

09:15 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Апостолос Петалас. Снимка: Личен архив
Апостолос Петалас. Снимка: Личен архив

Апостолос Петалас е изпълнителен директор на гръцката компания Fourlis, която държи франчайз правата за развитие на веригата магазини IKEA и Intersport на Балканите. Той е завършил Бизнес администрация в University of Piraeus.

Преди Fourlis той работи в продължение на шест години в Colgate Palmolive във Франция и 17 години в PepsiCo на позиции като финансов директор, председател и управляващ директор.

Пред Investor.bg той представи плановете на компанията за развитие на магазините в България и за инвестициите през следващите години.

- Наложи ли се да промените инвестиционните си планове в региона по някакъв начин поради кризата? Бихте ли дали примери?

Отговорът е не. Особено с инвестициите по отношение на IKEA смятаме, че концепцията „за стойност за пари“ набира пазарен дял по време на криза. Наред с това инвестициите, свързани с IKEA, изискват много време, за да бъдат осъществени, и тъй като магазините на IKEA покриват нуждите на областта, в която оперират, не виждаме причина за забавяне.

По отношение на магазините Intersport, в момента имаме два магазина в България и имаме планове да достигнем 10 през следващите три години.

- По ваше мнение как се промени инвестиционната привлекателност на България след 2007 г.?

Влиянието на слабата макроикономическа среда се усеща върху всички балкански дтържави. Всички тези държави, заедно с Гърция, са до голяма степен зависими от външни постъпление, а тези постъпления напоследък отслабнаха. Точно обратното – ние набелязахме някои неща за продажба.

В това отношение България остава един от нашите инвестиционни приоритети, но може би ще отнеме известно време, докато дотигнем темповете на ръст, които очаквахме преди кризата.

- Забелязали ли сте някакъв значителен спад на продажбите на вашите магазини в Гърция поради кризата?

И двата наши формата, IKEA и Intersport, увеличават пазарния си дял в Гърция. В този смисъл, въпреки че пазарът е значително по-слаб в сравнение с продажбите от миналата година, ние не сме забелязали значителен спад на годишна база. Точно обратното – особено Intersport отчита положителен ръст в сравнение с миналата годиан.

- На какъв етап на развитие е подготовката ви за влизане на българския пазар?

Както споменах по-рано, ние имаме два магазина Intersport в България и планираме да отворим още един през следващите месеци. Следващата стъпка е да отворим първия си магазин IKEA в Бълагрия?

- Кога можем да очакваме да стане това и колко хипермаркета предвиждате за България?

Плановете ни са да отворим магазина IKEA в София през последното тримесечие на 2011 г. Предвиждаме да оперираме два до три магазина в Бълария.

- Какъв е обемът от инвестиции, които сте предвидили за България?

Два магазина IKEA в България, заедно с около 10 магазина Intersport е инвестиция от около 80 млн. евро.

- Каква е сумата, която сте предвидили да инвестирате на Балканите през следващите три години?

Около 90 млн. евро общо за IKEA и Intersport.

- Кое е най-голямото предизвикателство за инвеститор като вас на местния пазар (във финансово, политическо отношение, във връзка с пазара, процедури и т.н.)?

Смятаме, че най-голямото предизвикателство е да адаптираш формата, който представляваш, към местните условия и навици. С две думи – да разбереш нуждите на потребителя и да станеш част от местната общност.

Това е единственият начин за един търговец да предложи правилните цени и да предостави правилната услуга, за да може да изгради дългосрочна връзка с потребителите.

- Трудно ли е да намерите „правилния“ парцел за вашите проекти?

Намирането на земя и логистиката са двете най-големи предизвикателства пред реализацията на формата IKEA. След почти 10 години с магазините IKEA в региона, вече имаме опит да преудоляваме трудностите, но винаги имаме препятствия с парцелите, между които трябва да избираме.

- Смятате ли да предложите в България същия асортимент, както в Гърция?

Абсолютно. Ако локализацията може да доведе до нещо повече за в бъдеще, компанията майка IKEA ни предоставя и различни алтернативи по отношение на асортимента.

- Миналата година от Fourlis казаха за Investor.bg, че ще предложите по-ниски цени на българския пазар. Колко по-ниски можем да очакваме да бъдат те?

Все още не сме готови да предоставим конкретна информация, но със сигурност планираме да адаптираме нашите цени в съответствие с покупателната способност в България.

- Смятате ли българския мебелен пазар конкурентен спрямо продуктите на IKEA по отношение на цена, качество, формат на магазините и т.н.?

Това, което забелязахме за почти 10 години в Гърция, е, че IKEA увеличава пазара. Нашето намерение е чрез IKEA да дадем възможност на потребителя да закупи „стойност за пари“ и да подобри своя начин на живот. На всеки пазар има конкуренти, предвид факта, че IKEA предлага всичко за дома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още