IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската GTC обяви старта на третия си проект за мол у нас

Компанията ще инвестира общо над 300 млн. евро в четири мола в страната

15:13 | 15.12.09 г.
Galleria Stara Zagora. Илюстрация: GTC България
Galleria Stara Zagora. Илюстрация: GTC България

Полската строителна компания Globe Trade Centre (GTC) обяви началото на строителните работи по проекта си за търговски център в Бургас – Galleria Burgas. У нас компанията се представлява от свое 100% дъщерно дружество - GTC България, което на пресконференция днес представи новия си мениджмънт. 

Проектът е третият от общо четири проекта за молове от марката Galleria нa GTC в България, който вече е в процес на изграждане. Търговският център се очаква да бъде завършен през четвъртото тримесечие на 2011 г. и ще е с обща отдаваема площ от 37 хил. кв. м. В портфолиото на компанията влизат още проектите за търговски центрове под същата марка в Стара Загора, Варна и Русе, като единствено неопределена е датата за начало на изграждането на русенския мол.

Общата площ на четирите проекта Galleria надхвърля 300 хил. кв. м, а инвестицията за тях възлиза на над 300 млн. евро. Въпреки удължаването на първоначално очакваните срокове за приключване на проектите, компанията възнамерява да завърши всичките си четири търговски центъра.

Най-напред готов ще е Galleria Stara Zagora, чието отваряне е насрочено за края на август следващата година, като при първоначалното обявяване на проекта се считаше, че ще бъде завършен през пролетта на 2009 г. По думите на Ивана Божичевич, маркетинг и лизинг директор на GTC България, за над 50% от площите или са били сключени договори с наематели, или се намират в напреднал стадий на преговори за отдаване под наем. Молът е с обща площ за отдаване под наем от 26 хил. кв. м.

Търговският център Galleria Varna, който също в процес на изграждане, ще бъде открит през пролетта на 2011 г. за разлика от първоначално посочения пусков срок до края на 2009 г. Общата отдаваема площ на мола е 38 хил. кв. м. По-голяма ще е търговската площ за отдаване под наем в Galleria Russe – общо 40 хил. кв. м.

За моловете в Бургас и Варна делът на площите, които или са отдадени вече под наем, или за тях се водят сериозни преговори за наемане, е 50%, поясни Шалом Мор, мениджър за България и управляващ директор на GTC в България и Словакия.

Мор призна, че не изключват София като потенциална дестинация на свой следващ проект в отговор на въпрос защо компанията няма проекти в столицата. По думите му традиционно компанията навлиза в различните страни с проекти в столиците и е имала такива намерение, когато е започнала да оперира и в България през 2006 г. Плановете за дейност в София обаче са били осуетени от цените на строителните терени, които са били несъвместими с бизнес калкулациите на компанията и тя се е насочила към другите градове.

Ключови наематели в моловете, с които вече са сключени договори, ще са хипермаркетът Mercator - за търговските центрове в Стара Загора и Бургас и Пикадили - във Варна. Наемни договори са подписани още със Cinema City, чиито кина ще присъстват и в трите стартирани проекта, Domo electronics, Deichman и Reserved. Предстои да бъдат финализирани договорите за наем с групата Inditex (част от нея са марките Zara, Bershka, Stradivarius).

Срокът, за който се отдават площи, е от 5 до 10 години. Наемите варират от 10 до 40 евро на кв. м в зависимост от площта, местоположението и стоките, които се продават в магазина, пояснява Божичевич. В началото се сключват договори за наеми на по-ниски цени, тъй като убеждаването в успеха на проекта е по-трудно. Тези наематели обаче, които се включват в по-следващ етап в един вече успешен проект, е естествено да плащат по-високи цени, допълва тя.

Партньори на GTC във финансирането на проектите са Unicredit Bulbank, MКБ, OTP и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Компанията майка в момента развива дейност в десет страни в Централна и Източна Европа, в това число Полша, Унгария, Чехия, Румъния, Сърбия, Хърватска, България, Словакия, Украйна и Русия. Понастоящем портфолиото на GTC SA включва 135 проекта, за всички от които е закупена земя, а 30 от тях са в процес на изграждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още