IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Икономиката на България ще нарасне с 0,2% през 2010*

Дефицитът по текущата сметка ще се свие от 8,5% от БВП за 2009 г. до 5,5% за 2010, смятат от фонда

12:53 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Икономиката на България ще нарасне с 0,2% през 2010*

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на България ще се повиши с 0,2% през 2010 г., прогнозира на пресконференция Бас Бакер, ръководител на Мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за България.

Очаква се допълнителен спад на вътрешното търсене, тъй като обратната реакция след инвестиционния бум продължава, а потреблението е слабо поради намаляването на заетостта, отчита мисията на фонда.

Дефицитът по текущата сметка ще се свие от 8,5% от БВП за 2009 г. до 5,5% от БВП за 2010 г., а инфлацията се очаква да остане на нивото от около 2,2 процента, прогнозират от МВФ.

Прогноза за растеж на икономиката с 0,2% беше изразена и от финансовия министър Симеон Дянков преди месеци, като наскоро той повиши очакванията си до +0,3%. На ръст на БВП с 0,3% залагат и от Конфедерация на европейския бизнес в последното си изследване на икономическите перспективи.

От МВФ не препоръчват намаляване на ставките на ДДС при настоящите обстоятелства и отчитат, че макар и да допринасят за повишаване на конкурентоспособността по-ниските социални осигуровки увеличават финансовия дисбаланс в социалноосигурителната система и изискват по-големи трансфери от бюджета.

С излизането на България от кризата и увеличаването на износа фискалните политики могат да се пренастроят, смятат от фонда.

Рационализирането на публичната администрация и повишаването на нейната ефективност, включително усвояването на европейски фондове, би дало възможност за насочване на средства към изграждане на инфраструктура, смятат от финансовата институция.

Удържането на ръста на заплатите в публичния сектор ще доведе до ограничаване на разходите и за ограничаване на ръста на заплатите в цялата икономика, което ще увеличи конкурентоспособността, сочи анализът на фонда.

*Допълнено към 13:10

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още