IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

$25 хил. за новия изцяло електрически модел на Nissan

Такава ще е цената в САЩ след приспадане на сумата, с която американската държава подпомага покупките на електромобили

14:43 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
$25 хил. за новия изцяло електрически модел на Nissan
Цената на новия изцяло електрически автомобил на Nissan – Leaf – в САЩ ще е малко над 25 хил. долара. Компанията, който обяви, че колата ще струва 40 хил. долара в Япония, оповести цена от 32 780 долара за американския пазар, където Leaf ще дебютира през декември.
 
В комбинация с федералния данъчен кредит от 7500 долара, колата ще струва малко над 25 000 долара, съобщава CNN.
 
Това прави Leaf значително по-евтин в сравнение с новия Chevrolet Volt на General Motors, който ще се продава от ноември на цена от около 40 000 или 32 500 долара с приспадането на федералния данъчен кредит.
 
„С ниската си цена Leaf ще е изгоден за Nissan“, коментира продуктовият директор на Nissan Марк Пери. Това означава, че клиентите могат да очакват още варианти на Leaf в близките години, допълни той. Nissan вече обяви, че предвижда луксозна Infiniti версия на Leaf.
 
Анализатори на автомобилната индустрия често коментират, че производството на електрически коли още дълги години няма да е доходоносно заради високата цена на батериите.
 
„Работим с литиево-йонни батерии от 17 години“, каза Пери, „така че вече сме платили за изследователската и инженерна работа, свързана с разработването им“.
 
Leaf и Volt не са съвсем директни конкуренти, въпреки че и двата автомобила са електрически. Leaf е изцяло електрическа кола и може да измине 160 километра с едно зареждане. Volt може да измине само 64 километра на батерии, достатъчно за градски условия, но има и бензинов двигател, който може да генерира електричество, позволяващо на колата да измине общо 480 километра.
 
По рано Nissan обяви, че възнамерява да поиска сходна цена за Leaf, като тази на автомобили от същия клас, но с бензинов двигател, като Honda Civic.
 
В някои щати съществува политика за насърчаване на избора на електрическа кола. В Калифорния например щатските власти предлагат 5000 долара кредит, който би намалил цената на Leaf до малко на 20 000 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още