IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините Карлово и Сопот с готовност да наемат 500 съкратени от ВМЗ

Търси се заетост на поне още 300 души, които се очаква да бъдат освободени от предприятието

18:34 | 16.01.13 г. 1
Общините Карлово и Сопот с готовност да наемат 500 съкратени от ВМЗ

Две са реалните възможности за трудова заетост на съкратените от ВМЗ-Сопот – наемането им към общината или от частните фирми в региона. Това заяви социалният министър Тотю Младенов в Пловдив след проведения Областен съвет за тристранно сътрудничество с участието на синдикати, работодателски организации, бюрата по труда и кметовете, съобщи БНТ.

По думите на Младенов община Сопот може да поеме на работа до 200 души от военния завод по схемата "Подкрепа за заетост" или по други мерки на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Община Карлово може да осигури заетост на още 300 души.

Българо-германският център пък е поел ангажимент да обучи и преквалифицира в определени специалности до 300 души. 

Младенов посочи, че на наетите от общините ще се плаща по 380 лева месечно плюс осигуровките, като заетостта е до една година, а в частния бизнес заплащането ще е според минималния осигурителен праг за съответната икономическа дейност.

Бизнесът в региона също е поел ангажимент да проучи възможностите за субсидирана заетост в различните сектори.

До края на месеца регионалната служба по заетостта, бизнесът и местните власти ще са готови с конкретните предложения към работниците в оръжейния завод, увери Младенов.

По-рано днес той заяви, че единственият начин да бъде спасен ВМЗ-Сопот е оздравителен план, а на работниците, които ще бъдат съкратени, да се предложат алтернативни варианти за заетост в общината или в частни фирми.

Припомняме, че премиерът беше единственият, който посочи конкретен брой хора, които се очаква да бъдат освободени от военния завод. Бойко Борисов съобщи, че 700-800 работници от ВМЗ-Сопот трябва да бъдат съкратени, за да може дружеството да бъде приватизирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
Това са предизборни приказки! Ще им намерят 'заетост' за 6м после на борсата или за маслини в Гърция. Който е наясно с раиона знае, че такива приказки са бълен булшит. Не се създават така работни места, а се усвояват едни пари за преквалификация. После човека остава на улицата, защото няма пари и среда за собствен бизнес, а чуждите инвеститори не са навити да влизат на пазар доминиран от корумпирани чиновници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още