IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МО ще увеличи поръчките си към оръжейната индустрия

Миналата годинa те са били под 1% от обема работа в нашите заводи, отбелязват от министерството на отбраната

20:56 | 17.01.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МО ще увеличи поръчките си към оръжейната индустрия

Българското военно министерство ще увеличи тази година поръчките си към оръжейната индустрия. Това съобщи в интервю за БНТ заместник-военният министър Валентин Радев. Миналата година заради свитите разходи и стари дългове поръчките на министерството към наши оръжейни заводи са били под 1% от обема на работа. В същото време от бранша призоваха за повече държавна подкрепа.

Eдин пример от Чехия, страна, донякъде сравнима с България. Там преди дни едно от най-големите предприятия за боеприпаси закри две от фабриките си, уволни десетки работници, защото държавната агенция за военни поръчки не направила търг за боеприпаси в страната, а предпочела да реализира поръчката чрез съответната агенция на НАТО. Чешките оръжейници не издържали на силната конкуренция.

Може ли този случай да се сравни с проблема на завода в Сопот - едва ли. Според нашите експерти кризата във ВМЗ не се дължи толкова на липса на поръчки, колкото на лош мениджмънт и нереализирани навреме реформи и приватизация. Но примерът от Чехия говори за това пред какви предизвикателства са изправени оръжейните фирми във все още по-слабо развитите икономики от източната част на Евросъюза.

Инженер Петьо Милков е съпредседател на Сдружението Българска отбранителна индустрия и директор на едно от частните предприятия в този бранш. Казва, че в ситуация като ВМЗ Сопот повече или по-малко оръжейните предприятия са били преди десетина години. Спасили се с цената на реформи и приватизация. И сега във времена на криза повечето предприятия в бранша не работят лесно - поръчките са се свили, но се държат.

"Ние всяка година вадим по нещо ново, но отделяме от оборотния си капитал като примерно лишавам от заплати или махам 50 работника, за да инвестирам в ново изделие. Пък после - ако то тръгне, ще назнача 100. Ама така не се прави", коментира съпредседателят на сдружението 

В тези условия от оръжения бранш призовават за повече държавна подкрепа - например данъчни облекчения при нововъведения или повече поръчки за българската армия.

"На пазарите, на които работим ние, отсреща винаги стои държава, а става така, че едно частно предприятие, както сме ние - отиваме и говорим с държавата. Но аз не съм човекът, който ще говори с министър на отбраната. И това, което ние искаме, е държавата просто да ни помогне да си трасираме пътя за излаз на външни пазари", казва Милков.

Вече е имало няколко съвместни със заместник-министри делегации в чужбина, които са донесли успех. А за да не се конкурират едни други на външните пазари, идната седмица 15-те фирми в сдружението се готвят да приемат и специален етичен кодекс.

Потърсихме за коментар заместник-военния министър Валентин Радев. Военното министерство не е принципал на ВМЗ Сопот, то отговаря за ремонтните заводи ТЕРЕМ, но е потребител на производството на българските оръжейници.

Според заместник-министъра бъдещето в бранша е на частните предприятия, защото държавните са ограничавани от тежката нормативна уредба - 80 процента от печалбата се прибира от държавата, често тези предприятия не могат да издържат на конкуренцията при открити търгове. Военното министерство в случая не може да помогне много, защото е ограничавано от Закона за обществените поръчки.

За да подпомага оръжейниците обаче, военното министерство е поставило нова задача на военните аташета - да търсят партньори и пазари за българските фирми, а армията е поела ангажимент според възможностите си да демонстрира български оръжия на изложения у нас.

България не е сред първите по експорт на оръжия в света - изнася за 200 млн. евро годишно или в много пъти по-малко от най-големите - Съединените щати и Русия, но пък успява да запази традиционни пазари - Близкия изток, Африка. И военните ни, и оръжейниците ни са оптимисти, че износът може да бъде увеличен - разбира се и при по-добро като цяло развитие на българската икономика.

(БНТ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Rumen_
преди 11 години
Правилно ли разбрах, в Чехия са закрити две фабрики с общо "десетки работници". А при нас - 3200 души работят в едно предприятие. Аз пак да попитам, каква част от тези 3200 души са заети с производство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Купувам ретро самолети може и да не са движение на цени като нови за българската армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Обяснете на хората с прости думи, че държавните предприятия са на загуба защото се краде от назначения партиен мениджмънт.Доят се на входа и изхода от частни фирми (партийни спонсори) които винаги са на печалба, т. е. приватизиране на печалбите и национализиране на загубите.За способностите на военните аташета, които трябва да търсят пазари в чужбина намам информация но по резултатите всеки ще се досети.Не на последно място в държавната фирма се осигуряват и плащат данъци върху истинските заплати, а частните не и това ги прави по-конкурентноспособни но ощетяващи фин. с-*** в България.В Сопот работят второ-трето поколение оръжейници (високо квалифициран персонал), който искате да превърнете в метачи на улици по програмите на Агенцията по заетоста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още