IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАНС проверява ВМЗ-Сопот

Обстойна проверка беше нужна и се очакваше, смята председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев

15:42 | 04.02.13 г. 1
ДАНС проверява ВМЗ-Сопот

Държавна агенция „Национална сигурност" и икономическа полиция са започнали проверка във ВМЗ-Сопот. Информацията потвърди за Investor.bg изпълнителният директор на предприятието Иван Стоенчев.

Той отказа да даде повече информация за разследването - от кога и по чий сигнал е било насрочено, както и конкретната причина. Стоенчев заяви, че към момента е предоставил цялата нужна информация на агенцията и се надява във възможно най-кратки срокове проверките да приключат.

Investor.bg се свърза с ДАНС, откъдето заявиха, че към настоящия момент няма как да дадат повече информация по темата, защото при подобни акции на техни служители не е прието "да се правят предварителни коментари пред обществеността".

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров също нямаше информация за проверката от страна на ДАНС. Пред Investor.bg той единствено спомена, че синдикатите до този момент са направили всичко възможно да се "оправи ситуацията в предприятието" и оттук нататък държавата трябва да поеме разрешаването на проблемите му.

И председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев не бе информиран за разследването на агенцията в завода в момента. "Ако ДАНС наистина са във ВМЗ-Сопот, то аз аз само мога да приветствам тяхното деяние", каза Тренчев. И посочи, че предприятието е било разграбвано системно през последните години и от него са иззети стотици машини, техника и оборудване.

"Време беше от ДАНС да се опитат да разследват какво се е случило в завода и кой е истинският виновник за тежкото му финансово състояние", подчерта Тренчев, който преди седмица сазира прокуратурата, за да бъдат направени допълнителни проверки в дружеството.

В тази връзка той уточни, че КТ "Подкрепа" е подавала много сигнали в ДАНС за нарушения във ВМЗ, но досега са били напразни. "Тяхната по-обстойна проверка беше нужна и се очакваше", категоричен бе той.

По-рано днес депутатът от БСП Румен Петков поиска правителството да каже ясно и точно за какво са използвани парите, които са отпуснати в последните месеци на завода. Пред агенция "Фокус" той припомни, че през септември 2012 г. по сметките на предприятието са внесени 7 млн. лева трансфер от „Кинтекс".

По думите му от тези пари не е дадена нито стотинка за заплати на работниците, не са изплатени и задълженията към електрическата компания, които оръжейният завод е натрупал.

Той коментира и преведената на завода сума от 4 милиона лева през януари на 2013 г., от която бяха изплатени всички дължими заплати на служителите на предприятието за последните няколко месеца. Тогава премиерът Бойко Борисов  и ръководството на ВМЗ отказаха да коментират кой е въпросният чуждестранен партньор на преприятието, който е осигурил тези пари. В тази връзка Петков заяви, че не е ясно кой и по какъв начин е дал въпросната сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
abababab
преди 11 години
Г-н Тренчев, да не отклонява данс към Ив.Ив. Оставете данс да направи цялостна проверка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още