IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оздравителната програма за ВМЗ-Сопот се бави

Не са представени мотиви за освобождаване на 900 служители от предприятието, смятат синдикатите

15:02 | 18.01.13 г.
<p>
	<em>Лозунг на протестиращите от ВМЗ-Сопот.&nbsp;</em> Снимка: БТА</p>

Лозунг на протестиращите от ВМЗ-Сопот.  Снимка: БТА

Ангажиментите за представяне на икономически анализ за състоянието на ВМЗ-Сопот не са изпълнени, се казва в становище на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Синдикатите са категорични, че единственото, което са получили, са само разчети за съкращения, без да бъде обоснована нуждата от намаляване на персонала. Ръководството на ВМЗ-Сопот е поискало освобождаване на 900 служители.

Според синдикатите обаче ангажиментите, поети пред социалния министър Тотю Младенов и икономическия Делян Добрев, не са спазени и няма база за изготвяне на оздравителна програма на дружеството.

Мениджърът на военния завод е обещал да представи оздравителна програма в понеделник (21 януари), а преговорите са насрочени за четвъртък (24 януари). Дотогава работниците очакват и обещаните аванс и заплата.

Сегашното ръководство на военния завод носи вина за състоянието на предприятието, заяви в интервю за TV7 финансовият министър Симеон Дянков и допълни, че съкращенията на персонал са наложителни, а за освободените ще бъдат предложени допълнителни програми за заетост. "Трябва да има някакви съкращения сега, за да може всички останали да продължат да работят. А за тези съкратени имаме достатъчно пари, готов съм допълнително да дам аз социални програми. Но не просто да наливаме...“, посочи Дянков.

Днес (18 януари) е поредният ден на протести във ВМЗ-Сопот. Напрежението ескалира и се чуват призиви за пренасяне на протеста в столицата.

Две са реалните възможности за трудова заетост на съкратените от ВМЗ-Сопот – наемането им към общината или от частните фирми в региона, заяви социалният министър Тотю Младенов преди ден след обща среща между синдикати, работодателски организации, бюрата по труда и кметовете.

Младенов е категоричен, че единственият начин да бъде спасено предприятието е оздравителен план, а на работниците, които ще бъдат съкратени, да се предложат алтернативни варианти за заетост в общината или в частни фирми.

За да бъде стартирана нова процедура за приватизацията на оръжейния завод, икономическата комисия в парламента извади ВМЗ-Сопот от списъка със забранените за приватизация дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още