IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Найденов: Заем за земеделските субсидии ще ни струва 100 млн. лева

Земеделските производители също плащат кредити и лихви, контрират от Асоциацията на зърнопроизводителите

09:18 | 06.02.13 г. 21
Найденов: Заем за земеделските субсидии ще ни струва 100 млн. лева

Взимането на заем, дори и за 45 дни, за да бъдат платени земеделските субсидии, ще струва 100 млн. лева, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов в ефира на bTV. 

Той обясни, че плащанията към стопаните ще бъдат забавени с месец, защото държавата в момента не разполага с нужните средства. Ако се вземе заем, за да се изплатят субсидиите, последствията ще са много по-тежки, отколкото забавянето на средствата за стопаните, коментира министърът, като се позова на направени финансови разчети.

Министерството на земеделието и храните е заявило плащането на 21 януари, каза още Найденов. В бюджета обаче няма средства. "Министерството на финансите трябваше да плати 2 млрд. лева дълг, емитиран от Милен Велчев. Само част от този кредит беше рефинансиран и 1 млрд. лева отива директно от бюджета за това задължение", допълни Найденов. 

Земеделските субсидии са в размер на 930 млн. лева. Те се изплащат от държавния бюджет и се възстановяват от Европейската комисия в рамките на 45 дни. "Ангажиментите, които пое зам.-финансовия министър, са за плащане на два транша - до средата на март и до началото на април", коментира още земеделският министър. 

Крайният срок за плащането на субсидиите е 30 юни.

Хиляди стопани очакват субсидиите, за да се подготвят за засяването на пролетни култури, коментира по-рано зам.-председателя на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов. Той посочи, че земеделците също плащат кредити и лихви. 

"Излъгани сме за плащанията за единица площ", посочи Христов. Той потвърди, че от 18 до 22 февруари ще има протест на земеделските производители пред храм-паметника "Александър Невски".

Христов коментира, че все още правителството не е изпълнило ангажимента да бъде намален акцизът на горивата за стопаните. Не са платени и 50 млн. лева за пропаднали площи, като същевременно намаляват националните доплащания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 1
tati
преди 11 години
И затова и аз мисля, че трябва да има таван на личното богатство. Може (и трябва) да е доста висок този таван, но такъв трябва да има. В смисъл обаче на богатство измерено като пари в КЕШ. Т.е. трябва да има таван на парите, които могат да бъдат държани в кешови активи. Ако са инвестирани (но за сметка и риск на собственика им), то парите биха се върнали в икономиката ни.Проблема не е в липсата на таван за кешовите сметки , а в липсата на таван за притежанието на некешови активи . Ако имаше такъв , активите щяха да се обезценят достатъчно , за да изкарат парите от сметките на богаташите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
tati
преди 11 години
Аз покривам загуби всяка година във транспорта няма кой да ми изсипи една торба пари накрая на годината . Но всяка година цената на консумативите ми расте а цената на услугата /труда/ ми намалява. И знаеш ли най лошото е че когато си говоря със зърнопроизводителя /търговеца/ за цената на транспорта господина ми казва ЗА КАКВО ДА ТИ ДИГАМ ЦЕНАТА ??? Ами той защо си вдига цената на зърното ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
Не знам от кой си край, вероятн някъде от централната част на северна България, но по принцип, примерно в Софийско или Пернишко добива е наполовина и "голям" арендатор си ако обработваш 2-3 000 дка.Иначе си прав. Освен ако не се случи както миналата година с царевицата-чух, че най-големият арендатор гръмнал със 700 000 дка. Тогава ти се налага да покриваш загубите с печалба от миналата година. ПС: Абе,,,тука в тоя форум нямаше ли някакви драскачи, да ми обяснят сега колко Дянков е най-великият министър и никой не му е на малкият пръст? Щото нали никой не си въобразява, че Найденов знае какви ги приказва-къде е МЗХ, къде е фин. мин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
tati
преди 11 години
Аз да Ви кажа какво виждам и знам за тези ЗЕМЕВЛАДЕЛЦИ !!!!!!!От 1994г работя със тях и за тях. Имам си мой личен камион зърновоз и със това се изхранвам вече 18години Навремето като разтуриха държавата разперкаха земята на малки парцели ,който раздадоха на бившите им собственици и другото остана във ново-сформирани земеделски кооперации.Разказаха им играта със кражби по кантарите, манипулациии и врътки със торове,препарати,горива и завличания на стока без да им се плаща след като се изнесе от кооперациите . Същите хора който окрадха тогава кооперациите и ги докараха до фалит после ги изкупиха на безценица и сега вече са голямата работа КРУПНИ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ . Зърнопроизводството винаги е било печелившо и сега особeно със тия супсидии си e златна мина. Особено последните три години направиха луди пари. Простата сметка показва при цена от 0.40ст на килаграм жито без ДДС при реален добив средна от 500кг на 1декар /добивите винаги официално ги занижават крият реалния добив по много причини /излиза ,че зърнопроизводителите вземат 200лв на 1декар плюс 30лв на 1декар субсидия плюс връщане на акциз на 4-5л диз.гориво на декар крайната сума за един декар става 234лвА разходите за 1декар са не повече от 80 до 120лв на 1декар. И като имате на предвид че средно се обработват около 10000 хил.декара и нагоре от един зърнопроизводител парите които остават за него при 10000хил.декара х 114лв на декар са 1 140 000 лв. и нагоре според декарите а има зърнопроизводители със 40-50000 хиляди декара и нагоре Още да Ви отварям ли очите или вече се светнахте какви пари се въртят във държавата и се лъжи народа ,че нямало пари, било криза .......................................... !!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Пари Графе никога няма и не трябва да има излишни. Ако има министъра на финансите не би си бил на мястото! Парите са за да се разходват. :)..На тия мишки нищо не трябва да се плаща! Ще си чакат парите от където трябва да дойдат! Да ходят там да се жалват а другия път да си предвидят в бюджета РЕЗЕРВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"Найденов: Заем за земеделските субсидии ще ни струва 100 млн. лева"Ми така де , то ..заема ние данъкоплатците ще го плащаме / бълха ни ухапала/! За чокоите облекчение и по здравословен живот. :D Ще помагаме и с заем и плащайки боклучавия хляб който ни се предлага на цената на читав такъв! Българи сме и ще си помагаме ! Изберете българското! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Graf
преди 11 години
2009 г.Петгодишните ДЦК първичен пазар от 6.87% до 3.97%Вторичен пазар - 6.17% до 4.01%На първичен пазар седемгодишни книжа през 2009 не са емитираниНа вторичния пазар - от 6.17% до 3.21%Десетгодишните книжа - 7.99 до 7.11Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на сближаване през 2009 г. варира от 7.77% до 6.612012 годинаДългосрочният лихвен процент за оценка на степента на сближаване през 2012 г. варира от 5.30% до 3.22%. Трендът е за намаляване на доходността по емитираните ДЦК, като на първичните емисии, така и на вторичния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Graf
преди 11 години
Вътрешният дълг от 2009 година се движи така:2009 година 3 009,459 милиона лева 2012 година 4 980, 976 милиона лева През януари емитираха още 20 милиона в евро, а преди два дни още 50 милиона в лева, та дългът стана над 5 милиарда. До средата на годината, според календара, ще емитират още 900 милиона вътрешен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Konsultant
преди 11 години
Точно така!!!!И малко уточнение: вътрешният дълг за 3,5 г. управление се увеличи с 4ри до 5ет млрд. лв!Поздрави! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
IDEL
преди 11 години
Да разбираме ли че правителството може да вземе заем за 45 дена при проста годишна лихва от 80%. 1000 000 000 лв х 80% х 45 дни / 360 дни = 100 000 000 лв. Малко скъпичко ми се струва или отново сме свидетели на надуване на сметката и оправдания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още