IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още протести блокират София днес

КНСБ и таксиметровите шофьори ще поставят своите искания

09:15 | 20.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Още протести блокират София днес

Между 6 и 8 хил. души, членове на КНСБ, ще протестират в София днес, съобщи лидерът на синдиката Пламен Димитров в ефира на БНТ. По негови думи има сериозни заплахи за икономиката – особено в енергийната сфера и здравеопазването. Именно тези проблеми провокират недоволството на синдиката.

Протестът на КНСБ ще започне от столичния бул. „Христо Ботев” около 11 часа, като е предвидено след това събралите се протестиращи да се придвижат по бул. „Ал. Стамболийски” до Министерството на здравеопазването. Следващата спирка ще бъде Министерския съвет, а накрая протестът ще бъде пред Народното събрание.

От КНСБ съобщиха за своя национален протест преди седмици. Тогава те поканиха и другия голям синдикат – КТ „Подкрепа” за участие в митинга. Двете страни обаче не успяха да се разберат за съвместни действия.

Вчера пък лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че в Бюджет 2014 година между първо и второ четене ще бъдат вписани искания на синдикатите, което обезсмисля протестите. Една от посочените промени е въвеждането на необлагаем минимум за данък общ доход – работещите на минимална заплата ще получат обратно внесения данък след като подадат декларация през 2015 година.

Между временно от КНСБ внесоха още искания в Народното събрание

Възможно е към синдиката да се присъединят и „Ранобудните студенти”, чийто протест срещу властта е вече факт от края на октомври. Те се събират в 11 часа пред Народното събрание. Пламен Димитров обаче беше категоричен, че синдикалните членове няма да участват в опити за окупиране на парламента или премахване на метални заграждения. 

Паралелно с протестите срещу властта на улиците в София ще излязат и таксиметровите шофьори. Техните искания са социални и няма да настояват за политически промени, коментират от Асоциацията на таксиметровите шофьори.

По техни данни в столицата ще протестират около 1000 шофьори със своите таксиметрови автомобили, които ще пристигнат от цяла България.

Исканията на таксиметровите шофьори са срещу промени в закона за превоз на пътниците. Според тях глобите за таксиметровите шофьори дори и за дребни нарушения са прекалено строги. Посочен беше пример, че за преминаване на автомобил при червен светофар, глобата е 100 лева. За липсата на дневен финансов отчет към пътната книжка шофьорите са глобявани с 200 лева.

Таксиметровите шофьори се обявиха още и срещу психологическите тестове на всеки три години. Те предлагат да има тестове за шофьори, които имат системни нарушения, а не за всички. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
"Посочен беше пример, че за преминаване на автомобил при червен светофар, глобата е 100 лева."Даже е малко. За бакшиши трябва глобите да започват от поне 500 лв, защото това им е професия и е недопустимо да не спазват правилата масово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Развиват ви вродения маймунски субективизам, (помагащ единствено за маймунското размножаване, базиран на няколко прости само-манипулиращи принципа), и ви го налагат до определящ цялото маймунско битие като заместител на реалността, замествайки трудно достъпната за маймунското съзнание обективна критичност... чакайте , ще ви покажат скоро и изхода, субективно със сигурност ще ви хареса, а дали имате друг избор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още