IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК ще провери "Софийска вода" за злоупотреба с господстващо положение

Дружеството нарушава закона с налагането на лихви при просрочено плащане на прогнозни задължения, оплаква се Омбудсманът на Републиката

13:40 | 04.02.14 г. 2
КЗК ще провери "Софийска вода" за злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията ще провери сигнал на Омбудсмана на Републиката Константин Пенчев за нарушения от страна на „Софийска вода“. В сигнала е посочена жалба на потребител на компанията срещу вменено задължение за заплащане на лихви върху прогнозно определени количества потребена вода.

Съгласно общите условия на дружеството при неизпълнение в срок на задължението си за заплащане на ползваните услуги, потребителят дължи на ВиК оператора обезщетение в размер на законната лихва.

В своята жалба клиентът на „Софийска вода“ посочва, че „изразходваното количество вода“ и „ползваните услуги“ означават реално потребено количество, отчетено по водомер, а не служебно начисленото количество, при по-дълъг период на отчитане от един месец.

Действията на столичното ВиК дружество в този случай нарушават предвиденото в Наредбата за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, посочва Омбудсмана в изявлението си към КЗК.

„Правото на клиентите на „Софийска вода“ за защита на икономическите им интереси е нарушено от дружеството с начисляване на лихви върху служебно начислени задължения, без отчет на средство за търговско измерване“, допълва още Пенчев.

От регулатора са съгласни, че изложените факти създават съмнения за нарушаване на Закона за конкуренцията. По тази причина е образувано и производство по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Една от най-долнопробните мафиотски истории е продаването на водоснабдяването ни. При съществуващ язовир, тръби. Такъв подарък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още