IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново искри между Вашингтон и Москва

Джон Кери предупреди Русия, че трябва да положи повече усилия по отношение на договорения в Женева мирен план

10:05 | 23.04.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Маскирани проруски демонстранти в Донецк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Маскирани проруски демонстранти в Донецк. Снимка: Ройтерс

Държавният секретар на САЩ Джон Кери за пореден път призова Русия да положи повече усилия за успокояване на ситуацията в Украйна. Както държавният департамент на САЩ съобщи във вторник, Кери е заявил в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, че е “дълбоко загрижен от липсата на положителни руски стъпки за деескалация" в източната част на страната. Временният украински президент Олександър Турчинов заяви по-рано, че прекъсната по време на Великден "антитерористична операция" в източната част на Украйна ще бъде стартирана наново в пълния ѝ обхват, предава Ройтерс.

Проруски настроени сепаратисти продължават да заемат на няколко места в страната сградите на районните администрации. Те настояват за създаването на федерална държава с широки права за автономия за населения с предимно рускоговорещо население район. Подкрепяното от Запада правителство в Киев предполага, че сепаратистите са подкрепяни от Русия. 

Според Държавния департамент на САЩ Кери е пояснил в разговора си с Лавров, че има все повече доказателства за това, че сепаратистите завземат все повече сгради и залавят журналисти и други граждани в плен. Москва трябва да намали своята "ескалираща реторика", да сътрудничи дипломатично с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и с украинското правителство и да призове незаконно настанилите се в обществените сгради да се предадат, е поискал Кери. Ако тези точки от предварително договорения в Женева мирен план не се осъществят, ще се стигне до по-строги санкции. Русия настоява от своя страна и ултранационалистическите и проправителствените групи също да предадат оръжието си. 

По-рано ОССЕ даде добра оценка за усилията на правителството в Киев. Швейцарският външен министър и председател на ОССЕ Дидие Буркхалтер похвали в изявление “първите стъпки на украинските власти" за изпълнение на решенията, взети в Женева на 17-и април от Русия, САЩ, Украйна и ЕС.

Успокояване на положението в източната част на страната обаче според ОССЕ не е налице. „Досега ние не можем да потвърдим неофициалната информация, че протестиращите са се оттеглили през последните 48 часа от редица административни сгради в района на Донецк”, казва и германският наблюдател на ОССЕ Мирко Гюнтер пред Neuen Osnabrücker Zeitung. По думите му на някои места в Източна Украйна не се приемат резултатите от преговорите в Женева.

Междувременно американското правителство обяви, че ще дислоцира 600 войници в Полша, Литва, Латвия и Естония. Говорителят на Пентагона Джон Кирби заяви, че войските, разположени в момента във Виченца, Италия, ще участват в източноевропейските страни „в следващите месеци в различни упражнения”. Целта е "продължаващо присъствие в региона". Дивизиите от по 150 войници се очаква да пристигнат в сряда в Полша и в следващите дни да се преместят в Прибалтика. Предвижда се войниците да се сменят всеки месец, а причината за учението там е продължаващият конфликт в Украйна.

По-рано по време на посещението си в Киев американският вицепрезидент Джо Байдън демонстративно обеща нова помощ за прозападното ръководство на Украйна. Той обеща политическа и икономическа помощ за бившата съветска република. Така например Белият дом обеща на почти фалиралата страна по-нататъшно финансиране за демократичните промени.

Вашингтон ще предостави на страната 50 млн. долара, за да подпомогне за провеждането на свободни избори и предстоящите конституционни реформи. В допълнение Байдън предупреди Русия, че е възможна още по-голяма международна изолация, ако Москва продължи да подкрепя активистите в източната част на Украйна.

Междувременно стана ясно, че украинските власти са готови да изслушат всички законни политически искания на украинците в източната и в западната част на страната и да им окажат съдействие. Това става ясно от изявление на министерския съвет на Украйна, поместено днес на сайта на правителството. Киев призовава също да се изпълни Женевското споразумение от 17 април.

“Парламентарната коалиция се обръща към всички политически сили с призив да подпишат Меморандум за взаимно разбирателство за уреждане на обстановката в Източна Украйна", се посочва още в документа.

Всичко за кризата в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Млъкни, 1 натовски войник е за 100 други!Нищо че руските гранатомети са по яки, каските им непробиваеми, а камуфлажа ги прави невидими :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Мдаа от такива "дивизии" страшно няма! :))))....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
d333
преди 9 години
Не бе, просто редакторите са им твърде млади и не са ходили в казармата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
...А дали не са казали "подразделенията"? Най-вероятно, ала вече разсмяхме и кокошките.Ей, приятели от "Инветор"-а, назначете си редактори, да не се резилите! Дружеска препоръка, нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
"Дивизиите от по 150 войници се очаква "- Да ви имам "преводачите", да ви имам. То това трудно попълва един батальон - максимум, в кадриран вид, до полк, пък тук "дивизии". Дивизиите са над 10 000 /десет хиляди/ души. НАТО, Оле ! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още