IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папазов: Прави се всичко възможно да се избегне фалитът на БДЖ

Дългът е спаднал на 605 млн. лв., тази година се надяваме да погасим още 50 млн. лв., заяви транспортният министър

12:10 | 26.05.14 г. 3
Папазов: Прави се всичко възможно да се избегне фалитът на БДЖ

Прави се всичко възможно да се избегне фалитът на Български държавни железници (БДЖ), заявява министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в интервю за вестник „24 часа“.

По думите му има резервен план, ако бъде обявена несъстоятелност на БДЖ, но на този етап не го коментира. На 26 май (днес - бел. ред.) има събрание на кредиторите. Търсим всички варианти, които да ни помогнат в преговорния процес, отбеляза министърът.

„В последните години не е плащан и лев от сумата, която се дължи. Кредиторите са били лъгани, много пъти им е обещавано“, заявява той.

Когато дойдохме на власт, тези задължения бяха 724 млн. лв. В момента обаче дългът е спаднал на 605 млн. лв. Тази година се надяваме да погасим още 50 млн. лв., казва още министърът.

"Обърнали сме се и към финансовия министър на Германия, със съдействието на нашия министър на финансите Петър Чобанов, а и по всички канали се мъчим да  убедим кредиторите, че се опитваме да спасим българските железници от тежкото положение, в което се намират", доуточнява той.

Ще има кой да превозва пътниците, дори и ако бъде обявена несъстоятелност на БДЖ, категоричен е Папазов.

Национална компания „Железопътна инфрастуктура“ (НКЖИ) също може да бъде собственик на превозни средства, които да бъдат отдавани под наем, допълва той.

За да се промени всичко в БДЖ и в НКЖИ, трябва да се направят няколко последователни действия, категоричен е Папазов.

„Най-важно е преструктуриране на дълга на БДЖ. Мисля, че ще успеем, защото разговорите, които водим, дават индикации за това. Второто е да се завършват инфраструктурните обекти изцяло. Следващото действие е обновление на подвижния състав, тъй като той е изключително остарял, с изключение на 25-те мотриси „Дезиро“, уточнява министърът.

Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 9 години
Папазов: Прави се всичко възможно да се избегне фалитът на БДЖ ъ, че той вече си е фалирал . Като някой го разпродават кредиторите му това според гения на Папазов не е фалит . Това е манна небесна или нещо подобно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
аз оставам с впечатлението че се прави всичко възможно не да се избегне фалита на БДЖ а да премине в "правилните" социалистически ръце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
aide_de
преди 9 години
То е ясна ситуацията: теглим едно кредитче и готово....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още