IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йeнс Тирфелдер: Санирането може да бъде един от двигателите на икономиката

Раздвижването на жилищния пазар все още не влияе на производителите на строителни материали, смята управителят на "Ксела България"

08:12 | 19.06.14 г. 13
<p>
	Йенс Тирфелдер. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Йенс Тирфелдер. Снимка: Личен архив

За пазара на строителни материали и тенденциите в строителния сектор разговаряме с Йенс Тирфелдер, управител на Ксела България.

Йенс Тирфелдер е строителен инженер от Техническия университет в Дрезден. След завършването на следването си работи в катедрата за строителни материали на същия университет, където участва в разработването на проекти, издаване на становища и се занимава с преподавателска работа. Стажът му в строителния сектор е над 28 години.

В Ксела Тирфелдер е вече от 22 години.  Кариерата си във фирмата започва през 1992 г. като регионален търговски мениджър в провинция Саксония, Германия. От 2004 г. ръководи бизнеса на Ксела в Русия и изграждането на първия завод за клетъчен бетон в страната. От 2008 г. до февруари 2010 г. е в управлението на КСЕЛА в Полша и отговаря за разширяването на дейността на фирмата в балтийските страни и Украйна. Същевременно ръководи и оперативната дейност на Ксела в Украйна.

В Ксела България Йенс Тирфелдер е от 2010 г.

Г-н Тирфелдер, какво се случва на пазара на строителни материали на фона на актуалните тенденции в строителството и възстановяването от кризата?

Към момента не се наблюдава ясен ръст по отношение на новото строителство. Отчита се по-скоро засилване на активността и увеличаване на продажбите на вече построените жилища. Това се потвърждава и от статистическите данни, но този процес не оказва никакво влияние върху производителите на строителни материали, тъй като тези обекти са вече изградени.

Преди известно време прочетох, че около 100 хил. новопострoени жилища са празни и се предлагат активно на пазара на недвижими имоти. Макар и това да е знак за раздвижване на пазара, този факт не влияе върху нас като производител на строителни материали. Освен това, през първите три месеца на годината е започнало строителството на само 1 600 нови жилища, а това не е много. Въпреки това, ние все още очакваме повишаване на дейностите, свързани с новото строителство.

Тенденциите, които забелязваме, са, че инвеститорите са предпазливи. В разговорите ми с архитекти, строители и колеги от бранша те също споделят подобно мнение. Изборите за Европейски парламент приключиха скоро и резултатите са известни. Много хора по-скоро изчакват как ще се развият процесите в бъдеще, тъй като в България голяма част от проектите се реализират чрез държавни поръчки.

Всъщност Европейската комисия ни спря пари и по програмата „Регионално развитие“ - една от двете програми, които финансират строителни дейности, освен „Околна среда“, а това има пряко отношение с обществените поръчки и изпълнението им ... Не бих искал обаче да коментирам в детайли политическата обстановка в България, защото съм тук от скоро, но считам, че този факт е от голямо значение.

Казвате, че инвеститорите са предпазливи. Ясно е, че това е заради политическата ситуация и пренареждането на политическата карта в Европа, тъй като това оказва влияние и върху икономиката. Има ли Вашият бранш подготвени различни сценарии за развитие в зависимост от подреждането на политическите сили на фона на резултатите от Европейските избори?

Ние сме зависими от тази ситуация, но се опитваме стратегията ни да бъде колкото се може по-независима. Имаме три посоки, които активно развиваме. Първата са обновлението, санирането и ремонтите. Това е пазар, който винаги ще съществува, но проблемът е, че клиентите са малки, ние не ги познаваме и директният контакт с тях е затруден. По тази причина непрекъснато усъвършенстваме маркетинговата си стратегия.

Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 9 години
А какво е саниране? Лепене на най-евтин стиропор по външните фасади или нещо повече. Проекти, Енергийни паспорти, Енергийна ефективност, смяна на дограмите с най-ефективни такива, Комплексно саниране от мазата до тавана. Саниран блок с потришени стъкла на мазите и т.н - чести картинки български. Работата на парче няма да раздвижи нищо. Няма капитал, нито инвестиция кой знае каква. Трябва да е сериозна работата, в т.ч. градинки и околоблокови пространства, улуци, тротоари, слънчеви панели по покриви и т.н. За мен си е напълно неефективно това дето се прави на парче в почти всички случаи и то няма да е сериозен двигател освен ако ЕС не реши все пак, че от това по-малко крадем и да даде повече пари - аз не вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
1111@
преди 9 години
За качествена изолация се използват различни минерални и каменни вати от доказани производители и поставени от мислещи и спазващи технологията на монтажа майстори.А лично за мен е необяснимо,защо лист(1м2) стериопор , който тежи 100-200гр. се монтира с 5 дюбела от 25см....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
lubenmark
преди 9 години
Пълен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 0
pet_er
преди 9 години
И аз ако продавах строителни материали щях да твърдя същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Прекаляваш с вятърните мелници.Ако санирането е направено както трябва (по оригиналната технология) не пречи на сградата да диша, нито някъде се образува мухъл. Българските майстори по всичко работят и правят каквото и както си искат и затова резултата е такъв.Има си стандарт и през определено разстояние трябва да се оставят хоризонтални ивици в топлоизолацията от най-долния край на сградата чак до самия покрив. Те служат за избягване точно на тези ефекти, за които ти говориш.В желанието си да бъдеш обективен правиш неверни твърдения за санирането или топлоизолацията. Положението с мухъла и конденза е пак заради многото простаци, мошеници и български псевдомайстори, които си мислят че знаят повече от тези, които създават технологиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Радвам се за теб, само дето не всеки има възможността лично да проверява качеството на строителството, особено при саниране на панелки. Коет ни води до по-рано описания от мен положителен икономически ефект :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Аз лично живея в новопостроена сграда с добра вътрешна вентилация и никога не е имало мухал! Кърти, не кърти, лично проверявах качеството на строителството преди да си купя жилището и се отказах от един друг проект точно поради ниското качество на изпълнението! Държавата или някой друг никога не може да замени личната отговорност на потребителя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Мухълът се образува във всички санирани сгради, включително и новопостроените, където няма добра вътрешна вентилация.А отговорността да искат качествена услуга направо ме изкърти :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Мухал се образува не в санираните сгради, а в некачествено санираните сгради! Отговорност на хората живеещи в санираните сгради е да искат качествена услууга!Евросредствата могат да бъдат само бонус в този процес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
0pk
преди 9 години
Освен това, санирането пречи на сградата да диша, поради което тя задържа влага и се образува мухъл. А мухълът както знаем въздейства зле върху човешкия организъм. Това ще доведе до следните "бонуси":1. Ще се купуват по-масово препарати за хим. въздействия, с което ще се увеличи още повече икономическия ефект на новия "икономически двигател".2. Пенсионерите в панелките, няма да си купуват екстрите от поз.1 и ще измрат по-рано, като така ще се намали тежестта върху пенсионната система.И разбира се не на последно място - ще се намерят видни държавни люде, дето да усвоят отпуснатите средства, чрез роднинските си фирмички, щото при тая бюрокрация не всеки може да се вреди до разните му там оперативни програми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още