IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските законодатели дават Обама на съд

Камарата на представителите в Конгреса позволи да се започне дело срещу президента заради превишаване на правомощията му

16:33 | 31.07.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските законодатели дават Обама на съд

Камарата на представителите - долната камара в Конгреса на САЩ - одобри резолюция, с която упълномощава председателят на институцията, републиканецът Джон Бейнър, да заведе дело срещу президента Барак Обама. Обвинението е, че Обама е превишил правата си за сметка на Конгреса и конституцията, пише CNN.

При гласуването са подадени 225 гласа „за” и 201 „против” резолюцията. Нито един представител на демократите не е подкрепил предложението, а петима републиканци са били против.

Гласуването изпраща политическата битка в САЩ на ново ниво едва по-малко от четири месеца преди междинните избори за законодателния орган на страната. Големият залог на очакваните избори е кой ще спечели контрола върху Сената - горната камара на Конгреса.

Според републиканците, които имат мнозинство в Камарата на представителите, в много сфери, които са от компентенцията на Конгреса, Обама е издавал нареждания. Това ги прави незаконни, смятат те. Казусът, който давал най-големи шансове на делото срещу Барак Обама, е новият здравен закон (така нареченият закон Affordable Care).

Недоволството на републиканците е свързано с това, че Обама е предприел важни ходове без да се консултира с Конгреса. Примери в тази насока са промени или отлагания на различни задължения по промените в здравните закони, позволяването на децата на имигранти без документи да остават в САЩ, освобождаването на талибански затворници, посочи Джон Бейнър още преди месец.

Резолюцията на Камарата на представителите дава интересен ход в ръцете на републиканците. Мнозина правни експерти обаче се опасяват, че може и да няма съдия, който да се съгласи да разглежда делото.

Според демократите действията на републиканците имат изцяло политически подбуди и всъщност са израз на желанието им за импийчмънт на президента. Именно около тази тема се въртят и основните коментари по въпроса.

Самият Барак Обама вчера заяви, че гласуването е било по въпроса „дали да ме съдят за това, че си върша работата”, допълва CNN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 4
krasi_mir_g
преди 9 години
Мерси за комплимента, но съм заслужил пенсионер и се моля лева да не хукне пак по нанадолнището, защото май доста ще се редят на опашка за 1 долар, както беше при Жан. Путин ми е ясен, рублата е 4 стинки, за левче може да мечтае, ама чикистите не мечтаят, а убиват и крадат, а за Буш си прав, ама - това си е избрал американския народ, а не като у нас- един избереш, друг те управлява и то все този , дето е окрал и теб и детето ти , па и внучето ти , дето е на път да се роди. За ФЕД- не ги мисли. Ще си напечатат , колкото си искат и пак за тебе ще са скъпи, ако решиш да видиш 'белия"свят. А като започнат да вдигат лихвите, ще се тюхкаш , че долара е поскъпнал и пак си прецакан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
младеж и ти кат малките деца, защо нашия лев не е световен резерв ... ей предложи го тва на Путин, той и без тва търси алтернативи, може пък и да се навие. И Буш беше избран 2 мандата и умен ли беше, първия президент в смешната им 300 г. история където губи с гласове срещу Гор и въпреки тва благодарение на бате и тате пак стана президент, същото като нашите, шуробадженащина особено ако се играе по флейтата на ФЕДа грижи няма, кой и да е там само тряяя се печати и тва е акъл не се иска там, народа ше плаща няя проблеми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
Vladi666
преди 9 години
Mного умни хора вършат злини.. и ае стига сте възхвалявали тея американци... колкото по скоро се сгромолясат толкова по добре.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
krasi_mir_g
преди 9 години
За правото на мнение си прав, но да говориш с омраза за избран в два мандата президент и то на страната, която е водеща в света е доста жалка картинка. Поне , този с мнението да каже колко и кои са по-добрите управници у нас.Защо и нашия лев не се котира в света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
hemilio
преди 9 години
това,че даден човек има мнение различно от твоето,не говори,че е ***!!!Верно,е,че хейтърството в БГ е национален спорт,но чак велик президент-едва ли е!Явно не си наясно със структурите които дърпат конците му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 17
krasi_mir_g
преди 9 години
Простия, по злобата му към умния ще го познаеш. Особено, когато умния си е извоювал чрез избори позиция, за която тъпака не може да осмисли.А като гледам колко индивида са гласували тук, срещу един кадърен и велик президент ми става ясно, че поумняване няма как да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
Vladi666
преди 9 години
Лоша,зла ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още