IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжът, който прави Бил Гейтс все по-богат

Майкъл Ларсън помогна на основателя на Microsoft да увеличи състоянието си до 82 млрд. долара

08:50 | 22.09.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ларсън в любимото си розово<em>. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ларсън в любимото си розово. Снимка: архив Ройтерс

Когато Бил и Мелинда Гейтс канят през февруари избрани гости на вечерно парти в имението си в близост до Сиатъл, те отправят необичайна молба към гостите си – носете розово или платиненосиво облекло. Помещенията, в които двойката посреща поканените, са потопени специално за случая в розово-червена светлина.

Гейтс вдига чашата си за тост с Майкъл Ларсън. Неговият почетен гост сяда до него. Той е облечен с риза в любимия си розов цвят. "Имам доверие в Ларсън и разчитам напълно и изцяло на него", оповестява съоснователят на Microsoft пред около 40 поканени гости, пише The Wall Street Journal (WSJ).

"Фактът, че Мелинда и аз можем да реализираме нашата визия за един по-здрав и по-добре образован свят, дължим на това, което Майкъл направи през последните 20 години", хвали го Гейтс. На Ларсън може да благодари и за това, че може да спи добре през нощта, обяснява най-богатият човек в света.

Методът е прост: Ларсън прави парите, а Гейтс ги подарява. Още от 1994 г. насам 54-годишният Ларсън и компанията му Cascade Investment бдят над финансовата империя на Бил Гейтс.

Само няколко посветени хора обаче знаят от какво точно се състои състоянието на Гейтс или за тактическия подход на Ларсън за неговото увеличаване. И така трябва да си остане в съответствие с волята на двамата мъже. Cascade е частна компания и не изнася финансови резултати публично, а Ларсън използва всякакви похвати, за да скрие участието на Гейтс в инвестиционната фирма, като например инвестиции в имотни холдинги.

Ако екипът инвестира в недвижими имоти, той ще използва безсмислени имена на компании, за да не може сделките на Гейтс да бъдат веднага прозрени. По този начин например във владение на Гейтс преминаха шикозният Charles Hotel в Кеймбридж, Масачузетс, или голямото 200 акра ранчо в Уайоминг, принадлежало на Уилям Ф. Коди, легендарният "Бъфало Бил".

Също толкова незабележима е и централата на компанията на Майкъл Ларсън. Седалището на Cascade се намира в невзрачна сграда в покрайнините на Сиатъл. Но също толкова силно изразен е и защитният инстинкт, който Ларсън излага пред Гейтс, и който шеговито е наречен от член на екипа си "GatesKeeper" - алюзия за английската дума "gatekeeper" – портиер, който трябва да предотврати никой да не се промъкне незабелязано. Служителите, които напускат Cascade, често са карани да подпишат споразумения за конфиденциалност, които им забраняват да говорят за компанията, съобщават вътрешни източници.

Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
vanaia
преди 9 години
Препис не препис не е много реалистично или поне се опитват да изкарат тия хора едва ли не някви супер потайни. Добре, как тогава Вие знаете за тези вложения и придобивки. А да не говорим за хората работили в компанията и били карани да подписват "споразумения за конфиденциалност". Такива неща прави що годе всяка компания, която предлага продукт на пазара. Честно, не е ясно за каква аудитория е писана тази статия. А Инвестора е препраща насам...Аз бих искал да видя малко по-високо ниво, по-истинско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Alee
преди 9 години
Г-н Вучев, благодаря Ви за отговора и за коректността Ви. Не бях от забелязъл написаното във втория абзац,Поздарви и приемете извиненията ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 9 години
Здравейте,разработката наистина е на WSJ, което ние коректно сме посочили още във втория абзац.Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
Alee
преди 9 години
Материалът е препис от WSJ. Добре е да цитирате източниците си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
Любопитен материал, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още