IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжът, който прави Бил Гейтс все по-богат

Майкъл Ларсън помогна на основателя на Microsoft да увеличи състоянието си до 82 млрд. долара

08:50 | 22.09.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ларсън в любимото си розово<em>. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ларсън в любимото си розово. Снимка: архив Ройтерс

Сделката за 3,8 милиарда долара се сключва през 2007 г. със саудитския принц Талал бин Алвалид – точно когато пазарът на недвижими имоти почти е достигнал своя връх. "Има една символична стойност в това да се напомня на партньорите, че Four Seasons е финансова инвестиция, а не егоинвестиция", казва Филип Мариц, съосновател и президент на дружеството за инвестиции в хотели Maritz, Wolff & Со. Той е продал хотела от веригата Four Seasons в Хюстън на Cascade преди една година.

Ларсън е известен като фен на голфа, но присърце му е по-скоро мрежата, която се образува около тревата, отколкото да работи над своите удари. Източници разказват, че той цени особено много личните взаимоотношения и ги обработва с интензивност, която често е малко изтощителна.

Заедно с Бил Гейтс той участва в "шоуто на големите имена", които се събират по време на медийната среща, организирана ежегодно в американския курорт Сън Вали от  бутиковата инвестиционна банка Allen & Co. Още от създаването си срещата в Сън Вали е известна като събитие, на което се договарят крупни сделки в медийния бизнес.

Бил и Мелинда Гейтс от своя страна влизат в централата на Cascade, за да присъстват на панелната дискусия за инвестициите, която Ларсън винаги свиква през декември в конферентната зала. Там високопоставени представители на финансовия и корпоративния свят дискутират въпроси и проблеми, които се очакват през следващата година. 

За Cascade работят около 100 служители, а в Gates Foundation техният брой е 1 200. Доста добър шанс да бъдат назначени на работа при Ларсън имат онези, които наскоро са завършили обучението си в Claremont McKenna College. На служителите се препоръчва да не ползват Facebook, Twitter, LinkedIn и други социални мрежи, както и да не се пращат електронни писма от корпоративния акаунт до външни лица, които не са сред бизнес партньорите. 

През 2009 г. Ларсън изпраща 25-годишен служител на Cascade до Юпитер Айлъндс в щата Флорида. Той е трябвало да започне преговори за закупуване на имоти на стойност няколко милиона долара. Компанията се е надявала собствениците на жилища, които са се опарили от схемата Понци на Бернард Мадоф, да продадат своите вили на изгодни цени, твърдят източници.

На служителя е било заповядано да се представи като служител на Front Range Investment Holdings – дъщерна на Cascade компания. Той не е трябвало да споменава, че работи за Cascade или Гейтс. И той успява да договори вила за 5 милиона щатски долара, както е видно от имотния регистър. Къщата е била предложена на пазара през 2008 г. за 12 млн. долара. 

Front Range е описана в нотариалния акт като дружество с ограничена отговорност със седалище в Колорадо. В други публични регистри се появява адрес на пощенската служба в Къркланд, Вашингтон, където е регистрирана и Cascade.

Онлайн брокерът за недвижими имоти Zillow счита, че "европейската вила" с четири спални и близо 1 115 кв. м с порт за самостоятелно акостиране сега струва 6,4 млн. долара, Имотът обаче е обявен за продажба само за 5,3 млн. долара. Изглежда Cascade е готова да бъде и на малка печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
vanaia
преди 9 години
Препис не препис не е много реалистично или поне се опитват да изкарат тия хора едва ли не някви супер потайни. Добре, как тогава Вие знаете за тези вложения и придобивки. А да не говорим за хората работили в компанията и били карани да подписват "споразумения за конфиденциалност". Такива неща прави що годе всяка компания, която предлага продукт на пазара. Честно, не е ясно за каква аудитория е писана тази статия. А Инвестора е препраща насам...Аз бих искал да видя малко по-високо ниво, по-истинско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Alee
преди 9 години
Г-н Вучев, благодаря Ви за отговора и за коректността Ви. Не бях от забелязъл написаното във втория абзац,Поздарви и приемете извиненията ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 9 години
Здравейте,разработката наистина е на WSJ, което ние коректно сме посочили още във втория абзац.Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
Alee
преди 9 години
Материалът е препис от WSJ. Добре е да цитирате източниците си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
Любопитен материал, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още