IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжът, който прави Бил Гейтс все по-богат

Майкъл Ларсън помогна на основателя на Microsoft да увеличи състоянието си до 82 млрд. долара

08:50 | 22.09.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ларсън в любимото си розово<em>. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ларсън в любимото си розово. Снимка: архив Ройтерс

"Двамата не са първи приятели, това е сигурно", казва Стив Уолш, бившият шеф на Western Asset Management. Те се срещат рядко, казват запознати. Уолш е бил впечатлен от това какви усилия са положени за тази вечеря в чест на Ларсън, състояла се на ширналия се на повече от 6 000 кв. метра имот на бившия главен изпълнителен директор на Microsoft до Вашингтон. "Това бе направено почти с любов", казва Уолш, който познава Ларсън от десетилетия.

WSJ създава моментна снимка на инвестициите на Гейтс, която се основава на интервюта с повече от две дузини хора, които са запознати с Cascade, на данни от Комисията за ценните книжа и фондовите борси, които осветляват някои инвестиции на дружеството, както и въз основа на регистрации за имоти. Малцина от ангажиментите на Cascade са публично достояние.

Компанията купува ранчото в Уайоминг, тъй като залага на това, че цената на имотите ще се възстанови сред острия спад по време на финансовата криза. Междувременно тя става едър собственик на земя. На Cascade принадлежи земеделска земя от най-малко 404 кв. км в Калифорния, Илинойс, Айова, Луизиана и други щати - район, който е седем пъти по-голям от Манхатън.

Cascade също така притежава акции в компании като Canadian National Railway, автомобилният дилър AutoNation и компанията за сметосъбиране Republic Services, на комбинираната стойност от повече от 24 млрд. долара. При инвестициите си Ларсън следва една насочена към стойността философия - да купува акции и да ги задържа. Той се придържа към примера на Уорън Бъфет, който е близък приятел на Гейтс. Книжата на Canadian National Railway например поскъпват през последните пет години с 207%.

Докато голяма част от активите на Гейтс са в акции, Ларсън в по-ограничена степен се ангажира и в акционерни дружества и в така наречените алтернативни активи, докладват запознати със случващото се. Обширни сделки на пазарите на облигации обаче наскоро са били ограничени.

Не всеки залог, който прави Ларсън, се отплаща. През 2007 г.  Cascade и редица инвеститори са участвали с 13 на сто в PlanetOut. Компанията издава списание "Out" и оперира круиз линия, която е насочена към гейовете и лесбийките. Но скоро след това акциите на компанията се сриват, компанията продава някои бизнеси и през 2009 г. е погълнат от друго дружество.

Изненадващо се оказва, че Гейтс има малко инвестиции в технологичния сектор. Към 30-ти юни делът му в Microsoft възлиза на 3,6%. Според цената на затваряне на пазара в четвъртък неговият пакет е на стойност приблизително 13,9 млрд. долара.

В областта на технологиите и биотехнологичните проекти Гейтс инвестира без съдействието на Cascade, по своя воля. През 1989 г. той основава компанията Corbis, която продава снимки и филмови материали. Той също участва в по-малка степен в разработчика на технологии в областта на ядрените електроцентрали TerraPower, както и в Beyond Meat, производител на продукти – заместители на месо.

За всеки друг инвестиционен проект Гейтс бива осведомяван всеки втори месец. "В крайна сметка всички решения се вземат от Майкъл", казва Майк Джаксън, председател и главен изпълнителен директор на AutoNation, в който Cascade държи 14%, оценявани на около 841 млн. долара.

Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
vanaia
преди 9 години
Препис не препис не е много реалистично или поне се опитват да изкарат тия хора едва ли не някви супер потайни. Добре, как тогава Вие знаете за тези вложения и придобивки. А да не говорим за хората работили в компанията и били карани да подписват "споразумения за конфиденциалност". Такива неща прави що годе всяка компания, която предлага продукт на пазара. Честно, не е ясно за каква аудитория е писана тази статия. А Инвестора е препраща насам...Аз бих искал да видя малко по-високо ниво, по-истинско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Alee
преди 9 години
Г-н Вучев, благодаря Ви за отговора и за коректността Ви. Не бях от забелязъл написаното във втория абзац,Поздарви и приемете извиненията ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 9 години
Здравейте,разработката наистина е на WSJ, което ние коректно сме посочили още във втория абзац.Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
Alee
преди 9 години
Материалът е препис от WSJ. Добре е да цитирате източниците си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
Любопитен материал, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още