IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжът, който прави Бил Гейтс все по-богат

Майкъл Ларсън помогна на основателя на Microsoft да увеличи състоянието си до 82 млрд. долара

08:50 | 22.09.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ларсън в любимото си розово<em>. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ларсън в любимото си розово. Снимка: архив Ройтерс

Как Гейтс наема Ларсън

През 1993 г. WSJ вече съобщи, че бившият финансов мениджър на Гейтс е бил осъден за банкови измами. Гейтс е бил близък приятел на мениджъра на активи и е знаел за неговата присъда, се казва в статията. След като избухва буря от негодувание, Гейтс започва да търси нов консултант.

Възможните кандидати са подложени на интензивен процес на подбор, като най-накрая HR агенция кани Ларсън на интервю с Гейтс. Ларсън е работил за компания, която е специализирана в сливания и придобивания, както е управлявал облигационния фонд Putnam Investments, която сега принадлежи на канадския застрахователя Great-West Lifeco. След това той създава своя собствен бизнес.

Двамата мъже си пасват веднага. Гейтс е впечатлен от уверената, но същевременно скромна изява на Ларсън, твърдят запознати с начина на мислене на Гейтс източници.

След като заема новия си пост Ларсън решава да "изчезне от сцената", казва Роджър Макнами, съосновател на Elevation Partners. Компанията от Силициевата долина е един от първите инвеститори във Facebook. Да се прикрие според  Ларсън е най-добрият начин да подходи към инвестиционната задача, която вече е във фокуса на обществеността заради негативните заглавия около предшественика му, казва Макнами.

Ларсън постоянно предоставя активи за над 10 млрд. долара на около 25 външни финансови мениджъри, за да може освен всичко останало така да попада на нови инвестиционни идеи. Въшните фирми обаче нямат никакви познания за непубличните детайли относно размера на портфейла на Гейтс или неговите акции.

Като през миналата година е обявена продажбата на Ritz-Carlton в Сан Фанциско, неокласическа сграда в квартала Ноб Хил, за 161 млн. долара, в прес съобщението е споменато името само на външния съинвеститор, нает от Cascade. Говорителка на Charles Hotel в Кембридж също признава, че не е знаела, че Гейтс е съсобственик на хотела. „Прави чест на Майкъл, че крие Cascade от обществеността, защото мисли за Бил Гейтс и за неговия имидж“, казва Макнами.

Ларсън е женен, има три деца и предпочита да носи дънки и ризи в тъмно розов цвят. Той се появява внезапно във фирмената централа и никога не изпуска ръководенето на концерна си. Дори и реда за сядане на масите на коледното парти на инвестиционния посредник той определя сам, казват настоящи и бивши служители.

Ларсън е "брутално честен, но по един освежаващ начин. Знаеш много точно как да се държиш с него", казва Джеймс Флойд. Той работи като главен инвестиционен директор в Claremont McKenna College, хуманитарните ориентирано висше училище в Калифорния, който Ларсън завършва през 1980 г. Ларсън съветва и инвестиционния комитет на колежа.

От служителите на Cascade се очаква скромност. Въпреки че чрез Cascade Гейтс държи почти половината от акциите на веригата луксозни хотели Four Seasons Holdings, най-висшите мениджъри на инвестиционното дружество са настанявани в евтини хотели, дори ако те са в командировка по задачи, касаещи Four Seasons.

Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
vanaia
преди 9 години
Препис не препис не е много реалистично или поне се опитват да изкарат тия хора едва ли не някви супер потайни. Добре, как тогава Вие знаете за тези вложения и придобивки. А да не говорим за хората работили в компанията и били карани да подписват "споразумения за конфиденциалност". Такива неща прави що годе всяка компания, която предлага продукт на пазара. Честно, не е ясно за каква аудитория е писана тази статия. А Инвестора е препраща насам...Аз бих искал да видя малко по-високо ниво, по-истинско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Alee
преди 9 години
Г-н Вучев, благодаря Ви за отговора и за коректността Ви. Не бях от забелязъл написаното във втория абзац,Поздарви и приемете извиненията ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 9 години
Здравейте,разработката наистина е на WSJ, което ние коректно сме посочили още във втория абзац.Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
Alee
преди 9 години
Материалът е препис от WSJ. Добре е да цитирате източниците си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
Любопитен материал, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още