IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжът, който прави Бил Гейтс все по-богат

Майкъл Ларсън помогна на основателя на Microsoft да увеличи състоянието си до 82 млрд. долара

08:50 | 22.09.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ларсън в любимото си розово<em>. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ларсън в любимото си розово. Снимка: архив Ройтерс

Нетните активи на Гейтс се разрастват от 5 млрд. долара до около 82 млрд. долара, откакто предприемачът е наел бившия фонд мениджър и го упълномощава да осъществява инвестиции по свое усмотрение. Освен чрез Cascade, който държи по-голямата част от личните активи на милиардера, Ларсън също бди над активите на фондацията Bill & Melinda Gates Foundation, които са приблизително на стойност 41 млрд. долара.

Как Cascade върти бизнеса си компанията не разкрива. Запознати с делата на фирмата обаче твърдят, че Cascade обикновено успява да представи стабилни годишни печалби. Ларсън преследва сравнително консервативна стратегия. Поради това загубите на компанията по време на финансовата криза през 2008 г. са били по-ниски, отколкото годишният спад от 27%, който понесе индексът Dow Jones, съобщават запознати.

От 1995 г. Ларсън постига средна годишна възвръщаемост от 11 на сто за фондацията на Гейтс и две организации, които я предшестват. С това той надминава ръста на S&P 500 с повече от един процентен пункт.

Ако беше задържал всичките си акции в Microsoft, днес Гейтс щеше да бъде безспорният най-богат човек в света. Днес акциите на компанията се търгуват над 47,59 долара за брой при пазарна капитализация от 385 млрд. долара. Делът от 45% на Гейтс сега би се оценил на 173 млрд. долара – сума, каквато няма нито един човек в света. През последните пет години акциите на Microsoft почти утроиха стойността си. Но от 1994 г. насам Гейтс се е разделил с акции на Microsoft за почти 40 млрд. долара, за да разшири своите инвестиции. А Gates Foundation раздаде 30 млрд. долара за благотворителност.

Нито Ларсън, нито Гейтс желаят да коментират как се отнасят един към друг. От близкия им кръг от познати обаче става ясно, че близостта , която се появява между двамата, е от решаващо значение за благотворителността на милиардера. Многото печеливши инвестиции, които Ларсън инициира от името на Гейтс, както и продажбата на част от акциите на Microsoft, увеличават обема на даренията, които Гейтс и неговото семейство правят чрез Gates Foundation.

По този начин най-голямата благотворителна организация в света има повече пари на разположение, за да изпълни мисията си – да се бори с болестите и да подобри образованието в развиващите се страни. Бил и Мелинда Гейтс планират да дарят на организацията 95 процента от своите активи. В допълнение към приблизително 28 млрд. долара на Гейтс, и инвестиционната легенда Уорън Бъфет дава 12 млрд. долара на фондацията под формата на дарения чрез своята компания Berkshire Hathaway.

Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
vanaia
преди 9 години
Препис не препис не е много реалистично или поне се опитват да изкарат тия хора едва ли не някви супер потайни. Добре, как тогава Вие знаете за тези вложения и придобивки. А да не говорим за хората работили в компанията и били карани да подписват "споразумения за конфиденциалност". Такива неща прави що годе всяка компания, която предлага продукт на пазара. Честно, не е ясно за каква аудитория е писана тази статия. А Инвестора е препраща насам...Аз бих искал да видя малко по-високо ниво, по-истинско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Alee
преди 9 години
Г-н Вучев, благодаря Ви за отговора и за коректността Ви. Не бях от забелязъл написаното във втория абзац,Поздарви и приемете извиненията ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 9 години
Здравейте,разработката наистина е на WSJ, което ние коректно сме посочили още във втория абзац.Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
Alee
преди 9 години
Материалът е препис от WSJ. Добре е да цитирате източниците си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
Любопитен материал, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още