IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс измести Карлос Слим по богатство

Според класацията на Bloomberg 57-годишният съосновател на Microsoft има 72,7 млрд. долара - със 16% повече от преди година

11:30 | 17.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Богатството на Гейтс също се е възползвало от подема при фондовите холдинги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Богатството на Гейтс също се е възползвало от подема при фондовите холдинги. Снимка: Ройтерс

Шест години, след като отпадна от призовото място в класацията на най-богатите хора в света, Бил Гейтс отново стана най-богатият човек в света.

57-годишният съосновател на базирания в Редмънд, Вашингтон, софтуерен гигант Microsoft си върна лидерската позиция от мексиканския инвеститор Карлос Слим, става ясно от Bloomberg Billionaires Index. Състоянието на Гейтс се оценява на 72,7 млрд. долара, което е ръст от 16% на годишна база.

America Movil SAB на Слим, най-големият мобилен оператор в Северна и Южна Америка, отчита спад на пазарната си капитализация от 14 на сто тази година, след като Конгресът на Мексико прие законопроект, който може да отмени господстващото положение на пазара на милиардера. Това спомогна за изтриването на повече от 3 млрд. долара от нетното богатство на 73-годишния магнат.

"Когато говорим за реформи в страна, която по принцип е бедна, а неин гражданин става № 1 в списъка – това не е добра атестация", казва Грег Леско, управляващ директор на базираната в Ню Йорк Deltec Asset Management LLC, която управлява 750 млн. долара. "Той (Слим) имаше доста добро монополно положение в Мексико и мексиканският потребител на мобилни телефони трябваше да плаща повече, отколкото е нормално“.  

Законопроектът в Мексико бе вкаран в парламента през миналия месец, подкрепян от президента Енрике Пеня Нието и сега предстои да бъде одобрен от държавните законодателни органи. Той ще позволи на регулаторите да накарат компании с повече от 50 на сто от пазарния дял да споделят своите мрежи. America Movil държи 70 на сто от абонатите на мобилни телефони в Мексико и 80 процента от тези на стационарни телефони в страната.

Акциите на Microsoft от друга страна се покачиха с 28% през тази година, стимулирани от управлението на разходите и продажбите на бизнес софтуер и сървъри на фона на слабото търсене на лични компютри, работещи под новата операционна система Windows 8. Богатството на Гейтс също се е възползвало от подема при фондовите холдинги, в които има участие, сред които са Canadian National Railway Co (CNR) и компанията за сметосъбиране Republic Services Inc.

По-голямата част от парите на Гейтс се държат от Cascade Investment LLC, холдингово дружество, чрез което той притежава дялове в повече от една дузина публично търгувани дружества и тясно оперирани компании, включително хотелите Four Seasons и Corbis Corp. По-малко от една четвърт от богатството на Гейтс идва от Microsoft. Освен това той дари 28 милиарда долара на фондацията Bill & Melinda Gates Foundation.

На трето място в класацията след Слим е инвеститорът Уорън Бъфет с богатство в размер на 59,7 млрд. долара, следван от Амансио Ортега, шеф на компанията-майка на Zara – Inditex, с общо 56 млрд. долара и създателя на Ikea Ингвар Кампрад с 55,6 млрд. долара.

Състоянието на съоснователите на Google Inc. Лари Пейдж и Сергей Брин нараства с над 22% на годишна база, след като акциите на оператора на търсачката скочиха до рекордни стойности. Двамата са на 18-то и 19-то място. 

Bloomberg актуализира своя списък всеки ден. По-известна обаче е излизащата веднъж годишно класация на американското списание Forbes. Към март в нея все още лидер е Карлос Слим с общо състояние в размер на 73 млрд. долара, пред Гейтс със 67 млрд. долара и Ортега с 57 млрд. долара. Следва Уорън Бъфет с 53,5 млрд. долара.

ТОП 5 на милиардерите вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още