IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ вижда напредък в преговорите с Атина

Който смята, че другите страни ще оцелеят, ако се отсече едно парче от еврозоната, си играе с огъня, предупреждава Янис Варуфакис

11:12 | 20.04.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
МВФ вижда напредък в преговорите с Атина

След седмици на безизходица и никакъв прогрес през последните дни е отчетен първият напредък в преговорите между Гърция и нейните международни кредитори.

„От няколко дни има малко повече инерция в преговорите между трите институции и гръцкото правителство“, казва европейският ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) Пол Томсън пред германския икономически всекидневник Handelsblatt. Това е "добро развитие" и "причина за надежда", счита той.

Въпреки напредъка обаче преговорите на МВФ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския съюз с Атина все още са "далеч от целта", казва Томсън. Те трябва да бъдат много по-ускорени, за да може да се стигне до навременно споразумение.

Финансовите средства на гръцкото правителство може би биха били достатъчни до юни, заяви ръководителят на европейския департамент на МВФ.

Разходите за погасяванията, които след това ще трябва да поеме Гърция, биха били твърде високи. „Ние се нуждаем от споразумение, така че кредитите да успеят да отпуснат допълнителна помощ", предупреждава Томсън.

Освен това той предупреди да не се подценяват рисковете, които биха произтекли от едно излизане на страната от еврозоната. „Никой не бива да си мисли, че един евентуален Grexit би бил безпроблемен“, предупреди той. Наистина Европа днес била в по-силна позиция благодарение на спасителната програма ESM, на банковия съюз и на новите инструменти на Европейската централна банка. „Но, разбира се, и Европа би била подложена на рискове“.

Те биха зависили от „икономическо-политическия отговор, който европейските правителства ще дадат след един Grexit“. Ръководителят на Европейския департамент на МВФ заявява пред Handelsblatt още, че е особено важно да се намалят дългосрочните рискове, като например "рискът, че еврозоната се счита за един клуб, в който всеки може да влиза и излиза, когато му е угодно". С това в бъдеще "би могло да възникнат съмнения относно оставането на други държави“.

Гърция е заплашена без допълнителна финансова подкрепа да изпадне в несъстоятелност и евентуално да напусне еврозоната. Преговорите с кредиторите за програмата за реформа, които са изискването за отпускането на следващия транш, стигнаха до момент, в който няма никакъв напредък. Преговарящите от страна на кредиторите се оплакаха, че гръцкото правителство предоставя само неясни предложения.

По мнението на члена на управителния съвет на ЕЦБ Кристиан Ноайе гръцките банки може скоро да изчерпят обезпеченията, които трябва да предоставят за получаване на спешните кредити ELA. Следователно гръцкото правителство трябва спешно да предостави договорена с Международния валутен фонд и европартньорите програма, за да си възвърне доверието, заяви Ноайе пред вестник Le Figaro.

Подобно на Томсън и Ноайе се опасява от тежки последствия в случай на Grexit, които ще се усетят от цялата световна икономика. Най-трудно би било обаче, разбира се, за самата Гърция. Страната ще претърпи сериозна икономическа криза, ако не направи нищо за решаване на основните проблеми и безработицата.

И гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис предупреждава за Grexit: „Всеки, който се обзалага, че другите страни ще оцелеят, ако се отсече едно парче от еврозоната, си играе с огъня", предупреди той в интервю за предаване в неделя на испанския TV канал La Sexta. Разговорът обаче е бил на запис отпреди десет дни.

„Някои хора вярват, че останалата част от Европа е отцепена от Гърция и Европейската централна банка има инструменти, които да отделят Гърция“, казва Варуфакис. Но той се съмнявал силно, че това е така наистина. След като хората разберат, че валутния съюз не е приключил, ще започнат и спекулациите кой ще е следващият кандидат за напускане, смята той.

Междувременно германският влиятелен всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung пише за сформирането на нова преговорна група, наречена „франкфуртска група за работни вечери", появила се преди четири седмици във Франкфурт на една среднощна вечеря.

На нея присъствали сътрудници на Марио Драги, Жан-Клод Юнкер, Кристин Лагард и Алексис Ципрас. Срещата е довела до минисрещата на върха в Брюксел в средата на март, чиято цел била да координира действията на техническите екипи, така че преговорният процес за Гърция да можел да продължи.

От тогава "Франкфуртската група" била свиквана три до четири пъти седмично, като комуникацията ставала по телефона или по телеконферентна връзка и в рамките на лични срещи.

Новата преговорна група е установила контакт и миналата седмица. Нейните консултации били тайни, но влиянието й било усетено още миналата седмица, когато гръцкият премиер уверил, че страната му ще спази поетите ангажименти към МВФ, а няколко дни по-късно гръцкото финансово министерство превело парите по транша на МВФ.

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 5
blz
преди 9 години
Естествено, че няма да плати на кредиторите. Това не значи, че лихвите по дълговете на Гърция няма да скочат до небесата и че поне няколко години няма да намира финансиране на международните пазари. А това за обвързаността е всеизвестен факт сред всички поне инвестиционни банкери във Скандинавието. Моето мнение идва от Швеция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 3
крас
преди 9 години
Постоянно някакви апокалиптични картини за Гърция.А БЪЛГАРИЯ?!Пишат се статии сякаш ние сме на светлинни години от тях и на банковия ни пазар няма ГРЪЦКИ БАНКИ които държат повече от 30% от него.ВИДЯХМЕ ДО КАКВО ДАВЕДЕ покупката извършена от КТБ на една "ГРЪЦКА" банка която ту се казваше "Емпорики", ту пък беше някаква "ТЪРГОВСКА БАНКА НА ГЪРЦИЯ" АД, после пък се оказа френска фирма ИЮБ ХОЛДИНГ САС, която била дъщерна на "Креди Агрикол ФРАНЦИЯ", КОЯТО ПЪК Я КУПИЛА ОТ "Креди Агрикол СА БЪЛГАРИЯ" !!!Този КРИМИНАЛЕН трилър с покупката на ТБ Виктория от КТБ не се прожектира и за него не се говори защото там вони на ***!Какво да кажем за гръцката ОББ която бе криминално приватизирана за 2 мил.$ и препродадена на ВИЗАНТИЙЦИТЕ за 100 мил. $От Византия могат да ни връхлетят такива финансови цунамита, че на БНБ и е бедна фантазията кой ще е по зле - НИЕ ИЛИ ВИЗАНТИЙЦИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Гърция ще излезе от ЕЗ само когато този, който я е набутал там, реши, че е време! Когато и ако му потрябва разпад на ЕЗ и даже на ЕС, тогава никой няма да пита нито Германия, нито Юнкер, нито Ципрас и Юрофакис! Всъщност, самочувствието на последните двама говори, че може и да са в час със ситуацията, даже и да са част от схемата... хехе! Иначе вие си анализирайте, анализирайте... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 6
abdul
преди 9 години
Гърция ако излезе от зоната = ФАЛИТ = студена вода за кредиторите. 0. Нова игра. Има поне двама кандидати, които точат зъбки да я плячкосат, тъй че гърция няма да излиза от ЕЗ - напротив, ще заложат още по-голяма бомба, като и продължат помощите.А това за обвързаността на финландската с скандинавската може да го пускаш в някой жълт ***. Всички западни икономики до една са изпилени до краен предел, и най-малката нестабилност в цените води до стачки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 19
blz
преди 9 години
Финладската икономика е много по-обвързана със скандинавската икономика. И тя, подобно на анлийската, не се причислява съвсем към европейския пазар като динамика, цикъл и т.н. Гърция ако излезе от зоната ще я сполети една много "приятна" девалвация, която ще оскъпи дълговете й (емитирани в евро) до небесата. Никой здравомислещ човек не би си помислил изход на Испания, Холандия и т.н. Особено пък в сегашната макросреда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 13
dr.5rov
преди 9 години
Е, зависи в каква валута са сключени заемите. Нали всички говорят, че ако гърците минат на драхма, тя ще се обезцени и така те ще загубят, това, което трябва да загубят за да си платят дълговете през годините напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 7
abdul
преди 9 години
"..е това, което трябва да се плати."То вече е платено. http://***.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=USD&view=1YТова е пладнешки обир и инфлация от 23% спрямо долара. Но местните-полит мафиотчета не спират да говорят за дефлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 10
dr.5rov
преди 9 години
Всеки, който се обзалага, че другите страни ще оцелеят, ако се отсече едно парче от еврозоната, си играе с огъня"===Всяка година подкастряме дърветата (и лозето) за да вървят по-добре.Вярно, че трябва да се знае как.А иначе пазарлъка си го бива. Новото гръцко правителство още в началото предложи условия, които звучат горе долу така - ще плащаме когато можем и колкото можем, а вие ще продължите да ни кредитирате за да се стигне до момент, когато можем. Това повече прилича на въвеждане на клаузи за форс-мажорини обстоятелства. Естествено кредиторите скочиха като ужилени. Германците сигурно са има казали нещо подобно: От изследване за богатството на европейските граждани от 2010 е известно, че среден германец има около 80 000 ?Среден грък има около 114 000?. Е сега нека намалим богатството на гръка до това на германеца. Това са 35000?. Умножени по 8-10 млн. е това, което трябва да се плати. Няма да го правим наведнъж. Гърците обаче не са съгласни.(Моя спекулация)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 15
mnz
преди 9 години
Божеее....Къде сме тръгнали да се сравняваме с Гърция? Къде са гърците, къде сме ние. Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крак.На Гърция трябва и ще се помогне, и пак ще си живеят както са го правили. Защото там думи като преход, реформи, шокова терапия и др. създадени за овчия ни народ, там не вървят. На гърците им отива повече друга поговорка, Като е гарга да е рошава. А ЕС знае, че я са извили ръцете на Гърция, я им се е разклатила картонената къщичка.А в БГ-то всеки опъва овците да плащат некви дългове, да вземат нови, и т.н. а къде отиват парите никой и не казва. Е голяма част от последния дълг знае че отиде у сръбско :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 7
abdul
преди 9 години
А бе, що се правиш, че не виждаш и не чуваш? Хората в финландия(!) гласуват наказателно с активност 70%, като печелят радикални евроскептици?!И това е финландия! Я си представи ако гърция фалира и НЕ си разплаче народа от мизерия какво ще се случи в Испания, Италия, Португалия на изборите. Жокер: Социалистите ще си ударят гъзовете в тавана от кеф и ще победят, а в Германия, Холандия, UK ще спечелят националистите подобно на Финландия.Ако фалират гърция - лошо, ако не я фалират - още по лошо. Запомни го туй. Затова предстоят много много "трудни" решения пред ЕС тази и следващата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още