IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е "спечелила" почти 15 млрд. лева от членството в ЕС

Ползите от членството обаче не се изразява само в баланса на входящите и изходящите парични потоци, коментира финансовият министър Владислав Горанов

20:50 | 20.04.15 г. 20
България е "спечелила" почти 15 млрд. лева от членството в ЕС

За 8-те години от членството на България в ЕС държавата е внесла в бюджета на общността 6,2 млрд. лева, а е получила 20,9 млрд. лева, съобщи bTV като се позовава на писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутат от ГЕРБ.

Така, от приемането ни в общността страната е спечелила 14,7 млрд. лева, посочва още Горанов.

Средствата са предоставени по европейски кохезионни и структурни фондове, по Програмата за подпомагане изпълнението на Шенгенското споразумение, по Програмата за развитие на селските райони и рибарството и други европрограми.

През 2007 година, когато България става членка на ЕС, вноската в бюджета на общността се равнява на 595,2 милиона лева, а получените средства са на стойност 1,28 млрд. лева. Балансът е в полза на България и възлиза на 686,4 млн. лева.

През увенчаната с протести 2013 година вноската ни в бюджета на ЕС възлиза на 934 млн. лева , а са получени 3.84 млрд. лева. Балансът отново е в полза на България – 2,9 млрд. лева. За изминалата 2014 година в бюджета на Европейския съюз от страна на България са внесени 954,85 милиона лева, а са получени 4,34 млрд. лева.

Финансовият министър Владислав Горанов обяснява в своя отговор, че балансът, представен като сравнение на входящи и изходящи парични потоци, изразява единствено прякото финансово отражение.

„Ползите от членството в ЕС не се ограничават само до подобно счетоводно отразяване и баланс, а включват и допълнителни положителни ефекти, каквито са икономическата интеграция, ползите, свързани с общия вътрешен пазар, политическата стабилност и сигурността”, подчерта още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 10 rate down comment 2
Stefan--L
преди 9 години
И през новия програмен период 2014-2020г. България ще получи най-малко пари по еврофондовете от всички страни-членки на ЕС.Истинските загуби за българската икономика са налагането на европейските стандарти и така наречени добри практики, прекратяване на споразуменията за търговия с всички страни извън ЕС, спирането на 4 блока на АЕЦ Козлодуй, ликвидирането на редица големи предприятия, сред които металургичният комбинат Кремиковци и т.н.Обща оценка на тези загуби трудно може да се направи, но например налагането на европейските добри практики само при производството на лекарства и в хранителната промишленост се оценява на над 2 милиард лева. Могат да бъдат оценени и загубите от спирането на четирите блока на АЕЦ Козлодуй. Замяната на 12 милиарда киловатчаса годишно по 2 стотинки на киловатчас с електроенергия от въглища по 10 стотинки, означава годишна загуба от около 1 милиард лева или обща загуба само за периода 2007-2013 около 7 милиарда лева. При това допълнително се замърсява околната среда с милиони тонове вредни вещества, изхвърляни при изгарянето на въглища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 4
Stefan--L
преди 9 години
Как го изчислихе това бе господа инвестори?Най-малката загуба е членският внос, който е 1 % от брутния вътрешен продукт или около 600 милиона лева годишно. За седем години това прави над 4 милиарда лева. По официалния обменен курс 4 милиарда лева са 2 милиарда евро, но по паритетна стойност, поради много по-ниското равнище на цените в България, те са равностойни на около 6 милиарда евро. За разлика от еврофондовете, членският внос се плаща веднага в началото на всяка година в брой, така че вече са платени около 4 милиарда лева. Дори само вноските на България в бюджета на ЕС, ако бъдат използвани правилно, ще има по-голяма полза за развитие на икономиката, отколкото от всичките средства от еврофондовете. Ама нали трябва да има поръчкови статии колко хубаво било в ЕС ! Ами тия 1,5 милиона Българи който живеят под прага на бедноста с под 250лв на месец и те ли са печалбатани от ЕС ! А дурите 1,3 милиона работещите бедни с заплати до 500 лв на месец ? СТИГА ЛЪГАХТЕ БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
Всеки може да сравни какво беше преди през 90-те години, когато не бяхме член на ЕС, но работеха първите блокове на АЕЦ и т.н. и сега. Ако някой иска да се връща в 90-те години, прав му път към Молдова, Македония и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
driverf1
преди 9 години
Аз не съм милиционер.....,а ти се потруди да прочетеш мненията по долу и тогава давай квалификации.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
sdk
преди 9 години
другарю милиционер ако беше прочел статията ще нямаше да задаваш този въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
driverf1
преди 9 години
"България е "спечелила" почти 15 млрд. лева от членството в ЕС".....А колко млрд. лева е загубила от членството в ЕС.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
sdk
преди 9 години
както се казва когато числата говорят дори боговете мълчат. това обаче не се отнася за платените рубладжии дето за нищо не стават и все се оплакват че са бедни и затова им е виновен някои друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Ако ЕС е спечелил пазари, това означава, че българинът е платежоспособен, че това е добре :) С приемане на просяци трудно може да си увеличиш пазарите...Доброто на тази статия е, че най-после оборо опорната точка, че едва ли не българите са плащали на ЕС за удоволствието да са член на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
То и в спешната медицина имаше наливане на средства - от ремонти и модерна апаратура , до стотици модерни линейки и хеликоптери . Резултата е ясен - пълна амортизация поради нерационално използване объркващи структури (тел 112 ) липса на кадри . Огромни средства за поддръжка на съществуващите придобивки . Да не говорим че голяма част от парите са се върнали от където са дошли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Вече попитах, не е ли по-правилно да се попита, какво спечели ЕС от членството на България в тоя странен съюз?Пазари, пазари, пазари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още